Atmosfeer

1. Op de eerste dag van het nieuwe jaar, bladerende door het Geheim dagboek van dichter Hans Warren (1921-2001) van 26 jaar geleden: “Ik lees trouwens de berichten nauwelijks meer, er is iets weerzinwekkends in de atmosfeer gekomen. Voorgeprogrammeerde opwinding en geregisseerde verontwaardiging.”

Gazon

2. Vandaag een van de goede voornemens voor ’16 – vaker het gazon maaien – in praktijk gebracht. Onder de maaier sneven ook enkele madeliefjes.

Kopen

3. “Zo doen we dat al járen. Eerst bij V&D en Scapino leuke dingen uitzoeken en ze dezelfde avond bestellen via beslist.nl en Zalando. Het prijsvoordeel hebben we dan al opgesoupeerd bij La Place. Jammer hoor, dat die winkels nu failliet gaan!”

Fillumpie

5. Film kijken in de bioscoop leeft meer dan ooit. Het bioscoopbezoek in Nederland steeg afgelopen jaar met zeven procent. Sinds 1967 werden er niet meer zoveel kaartjes verkocht: 32,9 miljoen. Verfilmingen van boeken (Ventoux, J. Kessels en Publieke werken) zijn in, maar de opbrengsten vielen tegen.

Carrière

6. “Vroeger dacht ik dat er zoiets bestond als een carrière. Een carrière is fucking bullshit, een illusie. Het bestaat niet! Ik luister ook niet meer naar adviezen. Ja, alleen naar die van mijn boekhouder, omdat ik niets van cijfers snap.” Actrice Maryam Hassouni (Flikken Rotterdam) in de Volkskrant.

Charlie

7. Een jaar later: wie is er nou aan het radicaliseren, de islam of wij?

Believer

8. Nu Nederland aan zijn halfjaar als EU-voorzitter begint, is premier Rutte even geen EU-scepticus meer. Ook het jasje van EU-believer zit hem gegoten: “Europa moet verenigd zijn, één enkel land kan niet de oplossingen brengen.” Op de complexe problemen van nu zijn alleen “Europese oplossingen” mogelijk.

Keulen

9. Een week na Keulen hebben de media – nog steeds – uitsluitend aandacht voor de daders. Niemand die het heeft over de slachtoffers? Waar zijn ze trouwens, die slachtoffers?

Starman

10. David Bowie (1947-2016) “bood wat het publiek nog niet wist dat het wilde”, lezen we in een hoofdredactioneel commentaar – een soort Steve Jobs dus. Hield ineens iederéén van Bowie? Nee. “De stem was aan de dunne kant, sommige nummers waren overgeproduceerd en de teksten waren nogal onbestemd”, vond Frits Abrahams (NRC Handelsblad).

Mein Kampf

11. De eerste twee drukken van de wetenschappelijke uitgave (met 3700 kritische kanttekeningen) van Hitlers Mein Kampf, samen negentienduizend stuks, gaan als zoete broodjes over de toonbank. In Nederland blijft het boek verboden. In de Arabische wereld en in landen als India, Bangla Desh en Turkije is het boek al jarenlang een hit.

Sean

12. Hoe zou het toch gaan met Sean Penn, Oscarwinnende filmster en (inmiddels ex-) maffiamaatje van El Chapo? Druk bezig met de biopic? of patiënt in een zwaar beveiligde geheime kliniek voor plastische chirurgie?

Huiswerk

14. Ex-advocaat Bram – “het beste wat ik heb, zal ik voor u inzetten” – Moszkowicz is alweer weg bij splinterpartij VNL. Voorzitter Laurence Stassen, daar is ze weer, klaagt dat Bram zijn huiswerk niet deed, hij geeft liever spreekbeurten of optredens in tv-programma’s. Toch steeg het ledenaantal van VNL naar boven de duizend, goed voor zo’n 300.000 euro subsidie. Zullen wij samen ook een partij oprichten? Wat dacht u van VZL?

Wiki

15. Wikipedia bestaat vijftien jaar. Met meer dan vijf miljoen lemma’s zou de armlastige (heeft u al gestort?) online encyclopedie tweeduizend delen van de papieren Encyclopaedia Britannica omvatten. Daar steekt het muurtje van in nepleer gebonden, vergulde dundruk dat we in 1988 aanschaften inderdaad schril bij af.

Roede

16. “De straat is van de kwaaie, laagopgeleide man. Hij neemt wraak. Wacht maar, laat hij voelen, jij kent dan wel het alfabet, maar ik heb mijn roede van vlees.” Schrijfster Elfie Tromp in NRC Handelsblad.

Waar/niet waar

17. Schrijver Julian Barnes over de illusie van de waarheidsvinding: “Of je nu de methode van een fictieschrijver gebruikt, je baseert op de documenten die zijn overgebleven of afgaat op wat mensen zeggen: je komt er niet achter wat waar is.”

Moedertaal

18. Sommige Kamerleden vinden het “lastig” dat Nederlands niet de moedertaal is van de nieuwe Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat geldt uiteraard niet voor Kerkradenaren. Noch voor de koningin.

Bild

19. Het aantal door vluchtelingen gepleegde strafbare feiten in Duitsland is in 2015 gestegen, maar minder dan het aantal vluchtelingen. Conclusie van het rechtse boulevardblad Bild: De grote massa van vluchtelingen is van onbesproken gedrag. Weet ú nog wat politiek correct is dezer dagen?

Sean 2

20. Steracteur Sean Penn, sinds een week mikpunt van spot, heeft spijt van zijn interview met El Chapo – die trouwens niet in Penn, maar in de hem begeleidende soapactrice Kate del Castillo geïnteresseerd was. Het shirt dat El Chapo tijdens het interview droeg, is uitverkocht. Intussen graven Mexicaanse politieagenten een nieuwe vluchttunnel voor hem.

Film = wit

23. Ook dit jaar is er veel kritiek op de vooral witte nominaties voor de Oscars. De Amerikaanse filmindustrie wordt nog steeds gedomineerd door oude, witte mannen: 94 van de Academy is wit en ouder dan 62 jaar. Zoals Spike Lee in november, toen hij een ere-Oscar kreeg, al zei: “In de VS wordt een zwarte man eerder president dan hoofd van een filmstudio.”

Overschot

26. Duitsland heeft in 2015 ruim twaalf miljard euro overgehouden. Het is het tweede begrotingsoverschot op rij, en meer dan het dubbele van wat eerder werd voorzien. Door het overschot, zegt minister Schäuble, heeft het land geen enkele moeite de kosten van de vluchtelingenaanwas te dekken,.

Starman 2

28. Wat we in al die necrologieën nergens lazen: hoe fikste Bowie dat, die overgang eind jaren zeventig, van die ijle, breekbare stem naar die gloedvolle bariton? Thuis houden we trouwens meer van de breekbare Bowie, van Bewlay Brothers dus, Lady Grinning Soul en Wild is the Wind.