Adolf

1. Deze is van eind juli, maar te mooi om te vergeten. Het OM in Oostenrijk heeft een onderzoek gelast naar Geert Wilders, meldde 1Limburg, de nieuws-app van L1 en De Limburger toen. “De PVV-leider, afkomstig uit Venlo, vergeleek de Koran met het boek Mein Kampf (Mijn strijd) van de voormalige Oostenrijkse politicus Adolf Hitler. Hij was de drijvende kracht achter de Holocaust.”

Geert

3. Leeuwarden wordt in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, maar het project heeft nog altijd geen concreet inhoudelijk plan opgeleverd, klaagt Geert Mak in de Volkskrant.

Kermit

6. Het is waar: Kermit en Miss Piggy zijn uit elkaar. Ze zijn wel nog van de partij in een nieuwe reeks van The Muppets, maar in hun persoonlijke leven zullen ze elkaar loslaten. Miss Piggy won in juli nog een feministische prijs met haar essay Why I Am a Feminist Pig – tja, dat krijg je dan. Boze tongen beweren dat Kermit nu een relatie heeft met Denise, een marketingvarken van ABC.

Wladi

8. Het Westen boycotte Poetin, waarna Poetin het Westen boycotte. Zo gaan die dingen. Inmiddels brengt de Russische president bulldozers en verbrandingsovens in stelling om illegale import tegen te gaan. Kaas, vlees, fruit, zalm uit Wit-Rusland (dat niet aan zee ligt), het gaat allemaal naar het stort, ondanks een door 280.000 Russen ondertekende oproep om het voedsel aan de armen te geven.

Halina

9. “Er zijn zóveel toneelscholen en ze krijgen subsidie per leerling. Maastricht, Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, noem maar op – en er is géén werk! Ik zou zeggen: schaf de meeste toneelscholen af (…), en stop dat geld in de wiskunde.” Actrice Halina Reijn in NRC Handelsblad.

Sisi

10. Nederlandse kranten jubelen over Nederlandse baggeraars in het Suez-kanaal, Belgische media prijzen de Belgische baggerbedrijven, Duitse kranten bewieroken Duitse baggertechnologie, Franse kranten.. et cetera. Het Europese nationalisme werkte volop tijdens de grote Al Sisi-show.

D’r mam

11. Van alle Nederlanders gaan Limburgers het minst lang met vakantie, en blijven ze het dichtst bij huis. Elf dagen heimwee in een B&B in de Eifel, en dan snel weer terug nao d’r mam.

Sergio

12. De Italiaanse president Sergio Mattarella houdt in de Corriere della Sera een pleidooi voor lezen, vooral door de jeugd. Zelf heeft hij een vertaling van Huizinga’s Herfsttij der Middeleeuwen in zijn vakantiekoffer. Om te herlezen; de onderstrepingen en aantekeningen van vijftig jaar geleden staan er nog in.

Wladi 2

13. Het provinciebestuur van Sverdlovsk (Rusland) heeft in de hoofdstad Jekarinaburg (zie ook pagina 24) de boeken van de Britse historici Beevor en Keegan uit de bibliotheek laten verwijderen. Hun teksten over de Tweede Wereldoorlog komen niet overeen met de Russische interpretatie. Zoals Wladimir Poetin in 2007 zei: “Het verleden moet worden geschetst op een manier die de nationale trots voedt.”

Yogi

14. Een wandelaar in het Yellowstone National Park in de VS is gedood en gedeeltelijk opgegeten door een berin en haar jong. Beren die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord zullen worden opgepakt en afgemaakt, zo meldt het park.

70.000

15. Honderden doden (schatting) en duizenden gewonden (schatting) door explosies in de Chinese havenstad Tianjin. Elk jaar sterven er in China 70.000 mensen door ongelukken op het werk. Dat zijn er 200 per dag.

Beul = gamer

17. “Als je zo’n IS-beul ziet! Zo totaal op zijn gemak in zijn ninjapak met naast hem de man die hij gaat doden. Dan denk ik: dat is een gamer”, zegt psychologe Martine Delfon in NRC. “Op zo’n moment kan je alleen onbewogen blijven als je jarenlang hebt gegamed en filmpjes gekeken.”

Cees

19. Nu, zeventig jaar na de ‘Proklamasi’, blijkt dat historicus Cees Fasseur in 1969, toen hij over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indië de Excessennota schreef, de term ‘structureel geweld’ van de Nederlandse regering niet mocht gebruiken. Zoals Wladimir Poetin zegt: “Het verleden moet worden geschetst op een manier die de nationale trots voedt.”

Marc

20. De boekenclub van Marc Zuckerberg op Facebook is een flop. Elke twee weken zou er collectief een boek worden gelezen en besproken. Van zijn dertig miljoen volgers lezen er maar een paar honderd met hem mee.

Vulva

24. Aanhoudende onrust op social media over de naaktscène van Lena Headey in de laatste aflevering van Game of Thrones. Fans kwamen er bij de aftiteling achter dat ze naar het overigens prachtige lijf van Rebecca van Cleave hadden zitten kijken. Een troost: het kan altijd erger. Wie fijne herinneringen koestert aan La vie d’Adèle, beter gezegd aan de vulva’s van de twee hoofdrolspeelsters, mag zich ook bekocht voelen. Die waren namelijk niet van de dames. Ze waren niet eens van ‘body doubles’. Ze waren van rubber.

Willy

28. Vanwege de vakantie op deze pagina’s geen nieuws over koning Willy en Gekke Geert. Volgende maand zijn ze weer van de partij.