Alex

3. PvdA’er Jan Vos vindt dat koning Willem-Alexander met zijn salaris onder de Balkenende-norm (230.000 euro) moet vallen. Alexander krijgt 825.000. Máxima 327.000 euro. Belastingtechnisch zitten ze in box 0. De Oranjes horen tot de rijkste families ter wereld.

Geert

5. Geert Wilders op de bres voor de Marokkanen. Zijn volgelingen Fleur Agema en Marcel de Graaff doen aangifte tegen de PvdA’ers Samson en Spekman vanwege vermeende discriminerende opmerkingen uit 2008 en 2011. Wat een goed geheugen heeft die Geert toch.

Beatrix

7. De nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beatrix Ruf, presenteerde in de Kunsthalle in Zürich “grootheden als Neo Rauch en Peter Doig”, meldt NRC Handelsblad met amper verhulde trots. Dat deed Alexander van Grevenstein in het Bonnefanten indertijd ook.

Erik

9. Kunstenaar Erik van Lieshout over Beatrix Ruf: “Ze kan goed dansen!”

Frans

10. Minister Timmerfrans van Buitenlandse Zaken schuift de handelsmissie naar Rusland op de lange baan. Maar hoe zit het nou met Ruttes dialoog met Poetin?

Paul

11. De eerste collectie van Stromae’s modelijn Mosaert is vrijwel uitverkocht. De kleding is door de geometrische dessins en felle kleuren even eigenzinnig als zijn muziek. Stromae (overdag heet hij Paul Van Havel) is de Franstalig opgevoede zoon van een Rwandese vader en een Vlaamse moeder.

Jo

12. Advocaat Jan Vlug meent dat de bewijslast tegen Jo Gijsen als pederast ver onder de maat is. Wij vermoeden dat hij Jo totaal onschuldig is. We kunnen ons niet voorstellen dat deze man zelfs in het diepst van zijn gedachten niet tot liefde, laat staan seks, in staat was.

Rijk

13. De rijkste één procent van de Nederlanders bezit een kwart van het totale vermogen. In 2008 was dat nog twintig procent van het totaal. Waartoe zat gedurende die vijf jaar eigenlijk de PvdA in de regering?

Wladi

14. De nieuwe cultuurpolitiek in het Rusland van Poetin: geen subsidie meer aan “creatieve vrijheid”, de staat moet “vijandige invloeden op de samenleving tegengaan” en “quasi kunst” moet worden geweerd. We schatten de kans dat de nomadische biënnale Manifesta 10 in Sint Petersburg doorgaat op min 50 procent.

Hans

15. Europarlementariër Hans van Balen (VVD) is terug. Vanuit brandhaard Straatsburg spreekt hij zijn zorg uit over de situatie in Oekraïne. “Sancties zullen helpen Rusland af te houden van een inval.”

Leerlingen

16. “Leerlingen zijn ongemotiveerd. Ligt het aan de leraar of aan het onderwijssysteem”, kopt NOS Nieuwsuur. Zou het misschien ook aan de scholieren zelf kunnen liggen? Aan een gebrek aan opvoeding misschien?

Mark

18. Een bron waar je je eindeloos aan kunt laven, die Mark Rutte. Heeft het Westen een München 1938-akkoord gesloten met Poetin, zegt ie: “Het ligt absoluut niet in de lijn der verwachting dat we afstevenen op een militair conflict in Oost en West.” Ja ja. ‘Peace in our time’, Mark kent zijn klassiekers.

Marine

19. Nationalisten aller landen, verenigt u! Marine le Pen (Front National) verklaart in de Doema op één lijn te zitten met de Russische expansie van Poetin. Als onze Geert een echte vent is, staat hij nog vóór de Europese verkiezingen ook in de Doema.

Mieke

20. Maastricht krijgt in Mieke Damsma de eerste wethouder studentenzaken. Kan ze die kinderen eens leren wat verkiezingen zijn, en waartoe ze dienen.

Meer

24. Verkiezingsdebat in Vlaanderen: van de vijf door De Standaard bevraagde partijen willen er vier méér geld voor cultuur. In het Nederland van 2014 staat zoiets gelijk aan politieke zelfmoord.

Baardman

26. Australische evolutiebiologen voorspellen de ondergang van de baardman. Hoe meer mannen hun baard laten staan, hoe minder aantrekkingskracht op vrouwen. Wie succes wil bij beide geslachten, is trouwens beter af met een stoppelbaard. Hmmmm….

Marc

28. Facebook gaat bankdiensten aanbieden. Het hosten van kattenfoto’s en spiegeltje-spiegeltje-aan-de-wand posts volstaat kennelijk niet meer. Marc Zuckerberg c.s. willen dat gebruikers op hun profiel geld kunnen opslaan – en uitgeven natuurlijk.