Koning Mug

1. De staatsieportretten van Willem-Alexander verkopen voor geen meter. Van de drie werken, twee schilderijen en een foto, zijn er in een half jaar 46 verkocht. Ook overheden laten het massaal afweten voor de portretten waarop de koning kijkt of hij net door een mug is gebeten op een plek waar de zon nooit schijnt.

In de rij

2. De Britse architect David Chipperfield was in het land voor de Sikkensprijs, en besloot met eigen ogen de Amsterdams museumrenaissance te gaan bekijken. In geen van de drie wereldwijd bejubelde, heropende musea (Rijks, Stedelijk, Van Gogh) kwam hij binnen. De rijen waren te lang.

Ontspannen

4. “Mijn partij staat wat meer ontspannen ten opzichte van hoge salarissen”, laat premier Mark Rutte weten. Dat is niet eens meer geheimtaal voor het graaiersgilde. Zoals de premier, Bas Heijne tekende het al op, ook heel ontspannen stond ten opzichte van Poetin, vriendjespolitiek en dubbel declareren. Zoals partijgenoot Halbe Zijlstra vindt dat we meer ontspannen moeten omgaan met dictaturen en mensenrechten.

Steve

5. De tamelijk rücksichtslose mediastorm in Vlaanderen na de zelfgekozen dood van ex-politicus Steve Stevaert – tv-verslaggevers die een dag lang stand ups doen bij het stilstaande water van het Albertkanaal – verleidt tachtig studenten journalistiek tot een oproep aan de media tot meer terughoudendheid en minder sensatiedrift. Er is nog hoop – in België dan.

Loopje

6. Een bedrag van zes cijfers, dat is wat gitarist Phil Manzanera (ex-Roxy Music) verwacht nadat een loopje van hem uit een vergeten nummer uit 1978 werd gesampeld door rappers/producers Jay Z en Kanye West voor hun hit No Church in the Wild. Manzanera: “Dat is meer dan ik heb verdiend in de vijftien jaar met Roxy Music.”

Incasso

7. Eindelijk verzet tegen de overheidsterreur: rechters weigeren zaken te beginnen tegen wanbetalers van verkeersboetes. Die boetes, zo weten wij allen, zijn er niet om het verkeer veiliger te maken maar om de staatskas te spekken, à een miljard euro per jaar. Waarover de vorige Nationale Ombudsman ooit zei: “De Nederlandse overheid is pervers als het gaat om het heffen van boetes.” De volgende stap is om met zijn alleen geen enkele verkeersboete meer te betalen.

Kop

8. VVD-kopstuk Halbe Zijlstra, twee weken geleden nog pleitbezorger van dictatoriale staten aan de randen van Europa (daar kun je namelijk goed handel mee drijven), waarschuwt de VS, Duitsland, Rusland, de EU en de VN-veiligheidsraad inzake de nucleaire overeenkomst met Iran voor de laatste keer.

Extra!

9. Na de 300 miljoen (-25%) aan structurele bezuinigingen die de sector in 2013 heeft moeten slikken, wil de Raad voor Cultuur dat Den Haag na 2016 maar liefst 29,5 miljoen extra (+4%) uittrekt voor cultuur. Het is een bedrag dat de minister tussentijds zelf al heeft uitgetrokken als reparatiegeld.

Moslimagenten

10. Moslimagenten in Nederland worden door collega’s uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld. “Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, schreef, zo blijkt nu, korpschef Gerard Brouwer van de Nationale Politie in een bezorgd intern blog na de aanslag op Charlie Hebdo.

Graaiers

12. “De amorele mentaliteit bij de bankiers waar iedereen nu zo boos over is, heeft zeer breed ingang gevonden in de maatschappij”, schrijft Joris Luyendijk, auteur van het boek Dit kan niet waar zijn over zijn ervaringen onder bankiers in Londen. Na lezingen krijgt hij reacties van mensen die zijn beschrijving van banken in de City doen denken aan de zorginstelling, universiteit, omroep, onderwijsinstelling of beveiligingsbedrijf waar ze werken. De Grote Graaiers zitten overal.

Meer, meer

15. Bestuursvoorzitter Jos Nijhuis van luchthaven Schiphol, voor tweederde een staatsbedrijf, kreeg vorig jaar een bonus van 370.000 euro, waarmee zijn jaarwedde uitkwam op ruim negen ton. Net als de ABN Amro-bankiers gaat het in wezen om een achteruitgang. In een vorig leven als accountant bij PwC kreeg Nijhuis meer.

Hillary

16. De Egyptische kerkleider Tawadrous II meent dat alle terreurgroepen in het Midden-Oosten door het Westen zijn geproduceerd. Zo is ISIS indertijd opgericht door Hillary Clinton. “Het Midden-Oosten produceert geen geweld.”

Wladi

17. Een door de Russische president Poetin georganiseerd media-event wordt door de Nederlandse media gekraakt omdat het doorgestoken kaart zou zijn. Alle vragen waren van tevoren bekend en gescreend. Net zoals bij ons het wekelijkse gesprek met de minister-president.

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum Amsterdam: "Taal voldoet nooit."

Taal

18. “Ik ben geen romanticus die zegt dat men over kunst niet kan praten. Het is mijn taak om de verbinding tussen kunst en publiek tot stand te brengen en dat moet door middel van taal. Maar ik faal bij voorbaat. Het mislukt altijd. Dat is het interessante van kunst: dat taal nooit voldoet.” Beatrixr Ruf, directeur van het Stedelijke Museum in Amsterdam, in NRC Handelsblad.

Jippie!

19. Zuiderlucht krijgt in De Brandweer in Maastricht de cheque van 15.000 euro uitgereikt, horend bij de Visser Neerlandiaprijs van het Algemeen Nederlands Verbond. Bestuurder Dick Mol van de Stichting Elisabeth Strouven, die de cheque overhandigt, looft de grensoverschrijdende aanpak van Zuiderlucht en “het onafhankelijke, kritische, dwarse en eigenzinnige karakter” van het blad. Wij zelf vinden dat wel meevallen, maar allez, zo is gezegd.

Koningsdag

27. Gelukkig bestaat er een buitenland om vandaag naar toe te gaan.

Boven: ZL-hoofdredacteur Wido Smeets (l) met de cheque, midden Strouven-bestuurder Dick Mol, rechts Nelly Maes van het Algemeen Nederlands Verbond. Foto: Paul van der Veer / beeldplus.nl