Siegfried

1. Het 4100 handgeschreven pagina’s tellende oorlogsdagboek van de Britse officier Siegfried Sassoon staat online op de site van de Universiteit van Cambridge. Sassoon vocht de volle vier jaar van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon. “Ik geloof dat de oorlog met opzet wordt verlengd door hen die de macht hebben om hem te beëindigen”, schreef hij in 1917. “Ik geloof dat deze oorlog, die ik inging als een oorlog van verdediging en bevrijding, is nu een oorlog van agressie en verovering.”

Youp

3. De Telegraaf wil NRC Handelsblad overnemen, de kwaliteitskrant die elke drie jaar te koop staat. Als de deal doorgaat, schrijft columnist Youp van ’t Hek, stop ik per direct met mijn zaterdagse NRC-column. “Ik zal mijn hoofdredacteur uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds en consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van.”

Emmy

4. Ook violiste Emmy Verhey (65) stopt ermee. Naar eigen zeggen vanwege een lege agenda. “Daar kan ik niet aan wennen”, aldus het voormalige wonderkind dat op haar zevende de viool ter hand nam en op haar achtste al een vioolconcert van Bach speelde.

Rutger

5. De digitale krant De Correspondent gaat een boek uitgeven: Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman, gebaseerd op stukken die hij na lezerssuggesties opnieuw uitwerkte. In tegenstelling tot De Correspondent verschijnt Gratis geld voor iedereen ook op dode bomen… pardon, papier. Dat verkoopt nog steeds beter dan digitaal.

Maarten

7. De lokale rekenkamer maakte vorig jaar gehakt van manipulaties, intimidaties en vervalste rapporten rondom een middeleeuwse mikwe (een joods ritueel bad) in Venlo. Een onderzoek van het bureau Governance & Integrity strijkt, nomen est omen, alle plooien weer glad. De mikwe is waarschijnlijk een beerput. Stadsarcheoloog Maarten Dolmans, verantwoordelijk voor de interpretatie van de opgraving, blijft naar verluidt in gemeentelijke dienst. Bij de dienst riolering?

Lauren

10. “Ik trilde altijd zo erg van de zenuwen dat ik mijn hoofd alleen stil kon houden door mijn kin tegen mijn borst te drukken, en zo op te kijken naar Bogie. Dat was het begin van The Look.” Lauren Bacall (1924-2014).

Yasmina

12. De Islamitische Staat, druk doende met slachtpartijen in Syrië en Irak, is een complot van de zionisten, meldt justitieambtenaar en kritisch PvdA-lid Yasmina Haifi op Twitter. Zou kunnen. Zou ze al weten dat burgemeester Van Aartsen van Den Haag lid is van Al Qaida?

Anat

13. Amerikaanse banken haalden in het tweede kwartaal van 2014 een recordwinst van 40,2 miljard dollar. Toch hebben ze nog steeds te weinig eigen vermogen om een volgende crisis te kunnen weerstaan, zegt Anat Admati van Stanford University. De financiële sector en de toezichthouders hebben weinig geleerd van de vorige crisis. “Banken zijn als zware vrachtwagens met gevaarlijke lading die heel hard door woonwijken mogen blijven rijden.”

Piet

14. Zwarte Piet moet zijn ‘negroïde’ uiterlijk afleggen, zo hebben burgemeester Van der Laan van Amsterdam en vicepremier Asscher besloten. Of Sinterklaas, als werkgever van Piet, in de kwestie is gehoord, blijft onvermeld.

Mackie

15. Heroïsche première – tussen hoosbuien en windvlagen – van Der Dreigroschenoper op een scheepswerf aan de Maas bij Velden. Bij een decor van dreigende wolkenpartijen, voorbijglijdende ganzen en passerende vrachtschepen pakt de prachtig gezongen en scherp gemusiceerde enscenering van Cees Rullens (regie) en Nard Reijnders (muziek) formidabel uit. Jack ‘Tiger’ Brown komt over uit Soho met zijn onvergetelijke “Om iemand te vangen, moet je hem eerst hebben”, en Seeräuberin Jenny verdrinkt bij het veer naar Grubbenvorst.

Johan

16. Theaterregisseur Johan Simons wil in Rotterdam een Europees opererend theatergezelschap oprichten, liefst samen met NT Gent waar hij volgend jaar terugkeert als artistiek leider. Hij stopt dan na een succesvolle periode bij de Münchner Kammerspiele en wordt voor drie jaar intendant van de Ruhrtriennale. “Sommigen in Nederland vinden mij bedreigend met mijn reputatie en mijn grote mond.”

Pita

18. Zwarte Piet moet niet alleen zijn donkere huid afleggen, nu wordt ook nog zijn geslacht betwist. Vrouwen die als Zwarte Piet optreden en mannelijke kleren dragen, worden in de ban gedaan. Witte Pita, is dat wat, lieve kindertjes?

James

20. Het IS-filmpje met de onthoofding van James Foley scoort wereldwijd morele verontwaardiging. NRC-hoofdredacteur Vandermeersch op twitter: “Het is een voorpagina die je eigenlijk liever niet publiceert.” Wat hij bedoelt te zeggen, is dat hij de moed ontbeert om er een 1-kolommer op pagina vijf van te maken. Westerse wekelingen, de gebivakmutste beulen krijgen er geen genoeg van.

James 2

22. Overheden en sociale media reageren op klassieke wijze op het onthoofdingsfilmpje van James Foley: met censuur. De klassieke spiraaltheorie in de liberale democratie treedt in werking: we beschermen de vrijheid door de vrijheid in te dammen.

Wie

26. Wie had ook alweer die hittegolf voorspeld voor augustus?