1 Films The Smurfs en Cowboys and Aliens brachten in de VS in hetzelfde openingsweekend elk 36,2 miljoen dollar op. Over de inhoud zijn de media minder spraakzaam.

2 Het Roermondse Tweede Kamerlid Karin Straus vraagt zich in Dagblad De Limburger af waarom kaartjes van het LSO ‘zo zwaar moeten worden gesubsidieerd’ als het publiek bereid is om ‘150 euro te betalen voor een kaart voor U2’.

3 Op de lijst van de meest invloedrijke personen in de Nederlandse kunstwereld staat Els Swaab, ex-voorzitter van de Raad voor Cultuur, bovenaan. Runner up is Paul Hustinx (TEFAF, PAN).

4 Schrijver A.H.J. Dautzenberg is meer dan tien keer met de dood bedreigd omdat hij zich ‘uit sympathie, mededogen en protest heeft aangesloten bij pedofielenvereniging Martijn.

5 De veerboten in Oostende en Nieuwpoort die Roger Raveel (90) beschilderde blijken een toeristisch succes. De boten vervoerden deze zomer ruim 90.000 mensen.

6 Dance Valley trekt met 30.000 de helft minder toeschouwers dan de vorige editie. Volgens de organisatie door de ‘krankzinnige btw-verhoging en de barre weersomstandigheden’.

7 In het Concertgebouw neemt cellist Stefan Metz (70) na 30 jaar afscheid van het Orlando Festival. Op 1 september stopt hij ook bij de door hem opgerichte Strijkkwartet Academie.

8 De sportauto waarin de Franse schrijver Albert Camus in 1960 verongelukte, zou zijn gesaboteerd door de KGB. Sovjetminister Sjepilov haatte Camus omdat die hem in 1956 een beul had genoemd na de inval in Hongarije.

9 Het Wereldmuseum in Rotterdam hoopt met de verkoop van zijn Afrika-collectie zestig miljoen euro binnen te halen. Collega-musea schrijven een boze brief aan burgemeester Aboutaleb.

10 De Vlaamse film Rundskop van Michaël R. Roskam wint de New Flesh Award for Best First Feature Film op de 15de editie van het filmfestival van Montréal.

11 Chef cultuur Paul Steenhuis in NRC over het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië: “Het is of een middelbare schoolklas tijdens het knutseluurtje een multimediaproject in elkaar heeft mogen zetten. Vooral leuk voor familie en vrienden.”

12 Er komt een derde film rond Bridget Jones, bevestigt auteur Helen Fielding, met opnieuw Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth in de hoofdrollen. We kunnen niet wachten.

13 Dazzled Kid (Geert Bomhoff) geeft een privé-concert voor vier personen in een luchtballon tijdens het Zomerparkfeest in Venlo.

14 Na 25 jaar wordt de 35 miljoen euro kostende renovatie van de Dom van Aken afgerond. Het geld werd deels bijeengebracht door de inwoners van de stad.

15 Regisseur Eddy Terstall komt met een toneelstuk over Theo van Gogh waarin Ayaan Hirsi Ali probeert een toneelstuk te schrijven over de dood van de cineast.

16 Volgens haar biograaf zou Coco Chanel (1883-1971) tijdens de Tweede Wereldoorlog een spion zijn geweest voor de nazi’s, via haar geliefde baron Von Dincklage.

17 Luik maakt zich op voor de kandidatuur van Expo 2017. Het Mamac laat de expo’s van 1905, 1930 en 1939 nog eens zien. Op het schiereiland Coronmeuse ontstaat een nieuw dorp, aldus het masterplan van VenhoevenCS.

18 Tijdens de openingsdag van Pukkelpop komen vijf festivalgangers om het leven tijdens een zwaar noodweer. Het festival wordt afgelast.

19 Zanger Frans Bauer krijgt een gastrol in de nieuwe reeks Flikken Maastricht. De oergezellige bard debuteerde als acteur in de film Kabouter Plop en het vioolavontuur.

20 Muziekzender TMF verdwijnt. Eigenaar MTV Networks komt met twee nieuwe televisiestations Comedy Central Extra en MTV Music 24, de laatste al te zien bij Ziggo en UPC.

21 Met een concert op de Markt in Sittard viert Guido’s Orchestra het 10-jarig jubileum. Er komen 4000 mensen op af.

22 Directeur Guus van Hove (44) van poptempel 013 in Tilburg en zijn vriendin sterven door uitdroging in het Joshua Tree National Park (VS). Ze zijn met de auto gestrand in de woestijn.

23 Toxicologisch onderzoek wijst uit dat Amy Winehouse niet aan een overdosis drugs is overleden. De gevonden sporen van alcohol worden nader onderzocht.

24 The Travel Bookshop in de Londens wijk Notting Hill gaat dicht. Het winkeltje uit de film Notting Hill waar Julia Roberts en Hugh Grant elkaar ontmoetten, trok meer toeristen dan kopers.

25 Schrijver Peter Buwalda (Blerick, 1971) is met Bonita Avenue genomineerd voor Academica Literatuurprijs voor fictiedebuten.

26 Het Limburgs Museum heeft twintig uur film verworven van Adriaan J. Vroom (Rotterdam 1912-Maastricht 2001). De afdelingschef van V & D filmde vooral zijn gezin en omgeving.

27 Goethe is door de Duitse boulevardkrant Bild uitgeroepen tot ‘grootste Duitser aller tijden’, na een bevraging van maar liefst 2000 Duitsers.

28 Kati Heck (Düsseldorf, 1977) wint de ikob Kunstpreis 2011. Voor de Eupense prijs waren ook Judith Krebbekx, Tatjana Gerhard, Vera Hilger en Brigitte Reisz genomineerd.

29 Het Zeeuwse festival Film by the Sea gaat in samenwerking met het CPNB een nieuwe prijs voor boekverfilmingen instellen. Zo komen we natuurlijk nooit van die boekverfilmingen af.

30 Dirigent Jaap van Zweden maakt vandaag als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest met ‘de achtste’ van Bruckner zijn debuut op de BBC Proms in Londen.

31 Doris Day (87) komt na bijna twintig jaar met een nieuwe cd: My Heart. Na haar filmsuccessen en hits als Que Sera Sera zette ze zich vooral in tegen dierenleed.