Versnipperaar

2. Onverwachte wending in het Zwarte-Pietendebat. Amazon experimenteert met het bezorgen van presentjes via drones. Als de nationale wetgeving het gaat toestaan, gaan de pieten pardoes de bijstand in. Alsof dat géén discriminatie is.

Sint

3. Huub Stapel in retrospectief over regisseur Johan Nijenhuis, die in 2010 de poster wilde verbieden van de horrorfilm Sint waarin hij de hoofdrol speelde. “Mafketel, lul de behanger, stuk schijt. Geen kind dat ervan schrok, behalve hijzelf misschien, met zijn zieke kop. Terwijl . zijn serie Verliefd op Ibiza veel schadelijker is voor de jeugd. Met die derderangs kutacteurs.”

Koning Bernhard

4. Twee dagen na de eerste viering van ‘200 jaar koninkrijk’ wordt bekend dat de regering tien jaar lang heeft verzwegen dat Koning Bernhard in 2000 opdracht gaf om Edwin de Roy van Zuydewijn en prinses Margarita, toen nog een stel, te volgen en af te luisteren.

Poppenkast

5. Niets zo verhelderend als een kamerdebat over het koninklijk huis. Door Edwin de RvZ weten we dat we met Balkenende en Rutte twee onbetrouwbare premiers hadden/hebben, en met een onbetrouwbare koninklijke familie zitten opgescheept. De eerste twee hebben we zelf gekozen. De Oranjes niet. Mooi moment om er na 200 jaar mee te kappen.

Black Pete

6. Schrijver Arnon Grunberg doet in de New York Times een laatste duit in de zak van Zwarte Piet. Hij legt de wereld uit hoe fijnzinnig Nederlanders met elkaar omgingen in het Zwarte-Pietendebat, en dat de Pieten tijdens de inkomst van de Goedheiligman gewapend ware en kogelvrije vesten droegen. Het standpunt van premier Rutte klinkt in het Engels nog koddiger dan in het Nederlands: “Sinterklaas would not be Sinterklaas without Black Pete.”

Onno

7. Net als Albert Verlinde betrachten wij de grootste terughoudendheid inzake de publieke zoen die burgemeester Onno Hoes van Maastricht, zijn wettige echtgenoot, publiekelijk heeft uitgewisseld met een man, zijnde niet zijn wettige echtgenoot. Ook over andere escapades in het publieke uitgaansleven van Hoes doen we hier geen uitspraken.

Melle of Halbe?

9. De Amsterdamse Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen pleit voor verder schrappen in dans- en theatergezelschapen wegens overaanbod, en voor verschuiving – naar Vlaams model – van subsidie van aanbod – naar vraagkant. Wat zou er gebeurd zijn als Halbe Zijlstra dit balletje had opgeworpen?

Veerle

10. Actrice Veerle Baetens krijgt de EFA-prijs voor beste actrice in een Europese film voor haar prachtige rol in The Broken Circle Breakdown. We applaudisseren mee, voor Veerle én voor de film, van regisseur Felix van Groeningen.

Felix

11. Het applaus heeft geholpen, want vandaag wordt bekend dat The Broken Circle Breakdown de LUX Award, de filmprijs van het Europese parlement, heeft gekregen. Regisseur Van Groeningen is in zijn nopjes voor de hernieuwde belangstelling, en hoopt stiekem op een Oscar. We hebben vrachtwagens vol slechtere (Amerikaanse) films gezien die een Oscar kregen. En ook dit jaar zitten onder de niet-Amerikaanse nominaties de beste films.

W.F.

13. Een lezing van W.F. Hermans-biograaf Willen Otterspeer in de Van Eyck in Maastricht gaat niet door wegens gebrek aan belangstelling. Welgeteld veertien belangstellenden hadden zich aangemeld. Ook in Leeuwarden, de stad die Maastricht begin september versloeg in de race voor Culturele Hoofdstad van Europa hoeft Otterspeer niet langs te komen wegens geen interesse.

Groeten uit Aleppo

18. Syrische militairen gooien in Aleppo vaten met explosieven op woonwijken, volgend jaar zal driekwart van de 23 miljoen Syriërs hulp nodig hebben, de VN vragen 6,5 miljard dollar voor hupverlening, het hoogste bedrag ooit, en in Nederland woedt het debat of koning Pils wel of niet naar de Olympische Winterspelen van Sotsji (kosten veertig miljard euro) moet gaan. Geen zorgen, hij gaat, de polonaise wacht.