1 De grafzerk van de Ierse dichter Oscar Wilde op begraafplaats Père Lachaise in Parijs wordt voorzien van een glazen afscheiding om verdere aantasting door lippenstift te voorkomen.

2 De Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi (68) haalt in de Britse krant The Guardian uit naar de nieuwe superrijke collectioneurs die hij vulgair en oppervlakkig noemt.

3 Anatole van Elbe Stevens (Roermond, 1968) is geselecteerd voor het korte-filmfestival in Clermont Ferrand. De film van acht minuten is opgenomen in Gronsveld en Rolduc.

4 Na We Need to Talk About Kevin en Norwegian Wood zal Radiohead-gitarist Johnny Greenwood ook de soundtrack verzorgen van The Master van Paul Thomas Anderson.

5 Dichteres Pura López Colomé wordt in Mexico-stad koninklijk onderscheiden voor vertalingen van het werk van dichter Hans van de Waarsenburg.

6 Herman Hertzberger krijgt de Gold Medal van het Royal Institute of British Architects vanwege zijn grote invloed op de architectuur van de 20e eeuw. Rem Koolhaas won in 2004.

7 De Nederlandse filmindustrie pleit in een brandbrief aan de Tweede Kamer voor strengere maatregelen tegen de illegale distributie van films op internet.

8 Als gevolg van de krimpende boekenmarkt gaan twee grote uitgeverijen Contact en Amstel fuseren.

9 De Nobelprijswinnaars Shirin Ebdi ,Vaclav Havel, Mairead Maguire, Betty Williams, Desmond Tutu en Jody Williams starten een actie om hun Chinese collega Liu Xiaobo vrij te krijgen.

10 Zo’n 80.000 bezoekers van Pukkelpop maakt gebruik van de tegemoetkoming in eet- en drinkbonnen die de organisatie aanbood nadat het festival in 2011 werd stopgezet wegens hevig noodweer.

11 Het standaardwerk van Loe de Jong over de Tweede Wereldoorlog is te downloaden via de site van het NIOD. Het gaat om de wetenschappelijke versie van 26 delen (18.000 pagina’s).

12 Het Rijksmuseum roept creatieve studenten op om via het crowdsource platform Battle of Concepts innovatieve concepten aan te dragen voor het aantrekken van meer bezoekers.

13 Directeur Stijn Huijts (52) verruilt de Heerlense cultuurtempel Schunck om directeur te worden van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

14 Zanger René Shuman (Geleen, 1965) krijgt uit handen van gouverneur Theo Bovens ‘de zachte g’, een Limburgse cultuurprijs in de vorm van een vaas.

15 De voor hun voortbestaan vechtende productiehuizen Intro in Situ (muziek) en Huis van Bourgondië (theater) verhuizen niet naar de Timmerfabriek in Maastricht. Ook de nieuwe middenzaal is geschrapt uit de plannen.

16 De Nederlandse Museumverening heeft ondanks de recessie een recordaantal van 800.000 Museumkaarten uitgegeven.

17 De PVV eist dat de erepenning voor Bonnefantendirecteur Alexander van Grevenstein wordt ingetrokken vanwege zijn vergelijking tussen de PVV en de oorlogsjaren.

18 Schrijver, dichter en oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië Václav Havel overlijdt op 75-jarige leeftijd.

19 Kees van Twist vertrekt als directeur van het Groninger Museum. De lokale politiek heeft het vertrouwen in Van Twist verloren wegens aanhoudende exploitatietekorten.

20 Dichter Tonnus Oosterhoff krijgt de P.C. Hooft-Prijs 2012 voor zijn oeuvre.

21 Filmtheater Lumière in Maastricht verwelkomt de 100.000ste bezoeker van 2011.

22 De provincie Limburg is bereid om 750.000 euro te steken in een Tajiri-museum als de erven van wijlen Shinkichi Tajiri en de gemeente hierover tot overeenstemming komen.

23 Er komt geen Herberg de Troost in pretpark Toverland in Sevenum, een idee van popgroep Rowwen Heze. De herberg zou te grootschalig worden, vinden de bandleden.

24 De cineasten Alex van Warmerdam en Pieter Kuijpers krijgen samen 830.000 euro van Europa om nieuwe speelfilms te maken.

25 Middelbare-scholieren lezen het liefst boeken die onlangs zijn verfilmd, meldt het CPNB.

26 De zussen Birgit en Katja Schuurman spelen de hoofdrollen in de komische misdaadfilm Black Out. Birgit is de echtgenote van regisseur Arne Toonen.

27 Een verzelfstandiging van het Van Abbemuseum in Eindhoven is voorlopig van de baan. Cultuurwethouder Mary-Ann Schreurs (PvdA) wilde onderzoek, de gemeenteraad niet.

28 Het honderdjarige museumpark Orientalis (met daarin 27 rijksmonumenten) in de Heilig Landstichting bij Nijmegen gaat dicht. Rijk als provincie willen er geen geld meer in steken.

29 Stichting Ateliers Maastricht gaat een deel van het voormalige schoolgebouw aan het Theresiaplein (Nazareth) beheer nemen. Dit jaar worden er 24 ateliers gerealiseerd.

30 Het Maastrichtse Bonnefantenmuseum trok in 2011 102.000 bezoekers, exact hetzelfde aantal als het jaar ervoor. De nieuwe directeur Stijn Huijts wil doorgroeien naar 150.000.

31 Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone roept Rolling in the Deep van Adele uit tot beste single van 2011. Het liedje heeft 159 miljoen hits op YouTube.