1. Golfstaatje Abu Dhabi bouwt voor 21 miljard dollar een museumeiland met architectuur van de usual suspects: Nouvel, Foster, Gehry, Ando en Hadid.

2. “Journalisten willen graag kritisch zijn. Het is in hun vak een goede kijk, maar het is een armzalige kijk op het leven”, aldus CDA-filosoof Gabriël van den Brink in NRC Handelsblad.

3. Het LSO dient twee plannen in bij  staatssecretaris Zijlstra: een fusieplan en een stand alone plan. Samen met het Brabants Orkest moet het LSO terug van 11 naar 7 miljoen euro.

4. Een Belgische wegpiraat krijgt van de rechter de lectuur van Tonio van A.F.Th. van der Heijden opgelegd als straf. Het boek gaat over de in 2009 verongelukte zoon van de auteur.

5. Overleden: Doeschka Meijsing (64), Wislawa Szymborska (88) en Mike Kelley (57), aan wie het Stedelijk Museum een expositie wijdt bij de heropening. Kelley pleegde zelfmoord.

6. De emir van Qatar betaalt 250 miljoen dollar voor De kaartspelers van Paul Cézanne, het hoogste bedrag ooit betaald voor een kunstwerk. Het vorige record was 140 miljoen, voor no 5 van Jackson Pollock.

7. Driekwart van het aanbod e-books in Nederland kun je illegaal downloaden van internet. Het gaat om ruim 7000 boeken. Uit angst voor piraterij zijn Nederlandse uitgevers huiverig met het uitgeven van e-books.

8. Limburgs Museum in Venlo krijgt 600.000 euro van de BankGiro Loterij, te besteden aan de provinciale archeologiecollectie. De BankGiro Loterij gaf in 2011 ruim 64 miljoen voor cultuur.

9. Staatssecretaris Zijlstra wil de komende jaren niet extra bezuinigen op cultuur. Het is juridisch niet mogelijk en hij wil de sector rust gunnen voor initiatieven op het gebied van samenwerking en ondernemerschap.

10. Er komt 600.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar hedendaagse fotografie en de restauratie ervan. Het bedrag gaat naar het Stedelijk Museum en de Universiteit Leiden.

11. Ook Whitney Houston heeft de valkuilen van de roem niet kunnen ontwijken. Aan de vooravond van de Grammy Awards wordt ze dood aangetroffen in het bad van haar hotelkamer.

12. The Muppets trekt in het eerste weekend in de Nederlandse bioscopen meer publiek dan Oscar-kandidaat The Descendants met George – ‘what else?’ – Clooney.

13. Interne conflicten en onderlinge haatgevoelens zorgen voor verziekte werksfeer in Groninger Museum. Eind 2011 stapte directeur Kees van Twist op na jarenlang financieel wanbeheer.

14. Adele is met zes prijzen de grote winnares van de 54e Grammy Awards. The Foo Fighters, noise-rock van de westcoast, kreeg vijf prijzen, hiphopper Kanye West vier.

15. Dat krijg je als je geen jurk van vlees aantrekt: Lady Gaga, vorig jaar  nog goed voor drie hoofdprijzen, wordt wakker in de wetenschap dat ze gisteravond geen enkele Grammy Award kreeg.

16. Museum de Fundatie in Zwolle annuleert een expositie over Anton Heyboer (1924-2005) vanwege onduidelijkheid over de herkomst en echtheid van de te tonen schilderijen.

17. De zelfmoord van essayist/schrijver Anil Ramdas (1958) is goed voor 18 seconden in het NOS Journaal. Van de 23 beschikbare minuten vult het nieuwsbulletin er 16 met het skiongeluk van Friso van Oranje.

18. In een Britse loods worden meer dan 400 verloren gewaande werken van Karel Appel (1921-2005) teruggevonden. Naar verluidt zijn ze representatief voor zijn oeuvre.

19. De tientallen miljoenen die Nederland en Vlaanderen de afgelopen jaren in cultuurparticipatie stoken, hebben niet geleid tot publieksverbreding, zo blijkt uit dissertatie van Quirine van der Hoeven.

20. Caesar Must Die van de bejaarde broers Vittorio en Paolo Taviani winnen op het filmfestival in  Berlijn de Gouden Beer voor beste film. De film is een combinatie van documentaire en fictie.

21. Hoofdredacteur Rob Wijnberg legt uit waarom nrc.next vandaag geen letter wijdt aan Friso van Oranje: er is geen nieuws. Zusterkrant NRC Handelsblad besteedt vier pagina’s aan het voorval, net als de andere media in het hysterisch landje aan de Noordzee.

22. Na het toneelstuk komt De kus, over weifelende vijftigers in Limburg, als hoorspel op Radio 1. Met Carine Crutzen en Huub Stapel, die nu ook een film willen. Met Limburgse ondertiteling.

23. De Italiaanse premier Monti stuurt de fiscus af op de RK Kerk. ‘Super Mario’ vindt dat het Vaticaan moet bijdragen aan de oplossing van de crisis. Nu Nederland en de Oranjes nog.

24. De Vlaamse edities van Libelle en Elle weigeren een advertentie van Vlaams Belang waarin VB-politica Anke Vandermeersch reclame maakt voor haar boek Hoer noch slavin – vrouwen en islam. De weigering bewijst volgens de rampzalige invloed van de islam op ‘onze vrije samenleving’.

25. De legendarische Düsseldorfse synthesizerband Kraftwerk zal in april acht avonden optreden in het Museum of Modern Art in New York, als onderdeel van een expositie over elektronicapioniers.

26. “De Van Goghs niet zichtbaar houden in de stad is slecht voor de economie”, zegt het Amsterdamse raadslid  Marja Ruigrok (VVD) bij haar vergeefse steun voor een Van Gogh-expositie in de Hermitage.

27. Alex van Warmerdam werft sponsors voor zijn nieuwe film Camiel Borgman. Elke donatie van 1000 euro wordt  beloond met een zeefdruk van een echte  Van Warmerdam, getiteld Man met Baard.

28. Uit een Channel Four-docu over de ondergang van de Costa Concordia blijkt dat veel opvarenden dachten dat het zou aflopen als met de Titanic – volgens het scenario van de speelfilm wel te verstaan.

29. De nieuwe Rothschildbank in de Londense City laat zien dat architectenbureau OMA van Rem Koolhaas wel degelijk oog heeft voor materiaalgebruik, detaillering en historische context.