Yvon

2. Ruim 4,2 miljoen mensen kijken naar de laatste aflevering van Boer zoekt vrouw internationaal. Presentatrice Yvon Jaspers laat aan het eind van de uitzending weten dat het programma zich volgende seizoen weer in Nederland zal afspelen. Gelukkig.

Charles

3. Discussie van niveau. De Britse prins Charles noemt klimaatsceptici “een brigade van kippen zonder kop”. Hij vindt het opmerkelijk dat de moderne wereld blind vaart op wetenschap en technologie – behalve las het over klimaatverandering gaat. Op zijn beurt noemt Benny Peiser, opperhoofd van de klimaatsceptici, de Britse troonopvolger een “kip zonder kop.”

Anne

8. Ze doken al twee jaar eerder op, maar komen nu pas goed van pas: de knikkers van Anne Frank. De 161 knikkers werden achter de hand gehouden voor de opening van de expositie De Tweede Wereldoorlog in honderd voorwerpen. Nog maar 39 te gaan, denk je dan. Maar dat is flauw. Toch?

Saskia

5. Van de 128 miljoen boeken die we met zijn allen (in Nederland) op een miljoen e-readers hebben staan, is maar tien procent betaald. Oftewel: 115 e-boeken zijn illegaal gedownload. Vroeger heette dat stelen, nog langer geleden was dat strafbaar. Schijfster Saskia Noort klaagt op Twitter dat we wel nood en brand roepen over het faillissement van boekwinkelketen Polare, maar niets doen tegen het jatten van boeken. Overigens vinden wij het opdoeken van die supermarkten helemaal niet erg, en van de boeken van Saskia houden we ook al niet. Ja, eigenlijk zijn wij best wel saai.

André

8. De commerciële uitverkoop van de Maastrichtse binnenstad bereikt een nieuw dieptepunt met het verlenen van vergunning van drie extra zomerconcerten van André Rieu op het Vrijthof. Per concert levert dat de stad ruim een half miljoen euro op, zegt burgemeester Hoes. Niemand kan dat sommetje verder uitleggen, maar de gemeenteraad knikt weer braaf van ja. Inclusief opzetten en afbreken van allerlei pop up attractieparken, van ijsbaan tot reuzenrad tot openluchtconcert tot Preuvenemint, is het Vrijthof nu de helft van het jaar bezet.

Alex

9. De gezellige koning Willem-Alexander drinkt in Sotsji gezellig een biertje met de gezellige president Poetin van Rusland. Na de gezellige Gordon krijgt ook de gezellige Ireen Wüst een gezellig telefoontje van de immer gezellige premier Rutte die alweer thuis is om zich voor te breiden op een gezellige kabinetscrisis.

Memphis

10. We lezen dat voetballer Memphis Depay van PSV, zevende in de nationale competitie, aan de binnenkant van zijn onderlip het woord ‘succesvol’ heeft laten tatoeëren.

Diederik

12. PvdA-leider Diederik Samson vindt het onbegrijpelijk dat D66 een motie van wantrouwen indient tegen minister Ronald Plasterk, die parlement en volk verzekerde dat we niet door de eigen inlichtingendiensten worden afgeluisterd, en toen hij erachter kwam dat het wél gebeurde, dat vervolgens verzweeg. Wij vinden het onbegrijpelijk dat Samson dat onbegrijpelijk vindt, en nóg onbegrijpelijker dat Plasterk gewoon blijft zitten.

Richard

13. Richard Krajicek pleit voor langere pauzes tijdens tenniswedstrijden om spelers de gelegenheid te geven op Twitter te gaan. “Het schaadt niemand en het is toch grappig als een speler twittert: ik heb net zo waardeloos gespeeld.”

Peter

14. Peter Buwalda over de naar aanleiding van het megasucces van Joël Dickers De waarheid over de zaak Harry Quebert opgeleefde debat over wat nu eigenlijk literatuur is: “Mijn antwoord ligt in de boekhandel. En als dat niet voor zich spreekt, dan moet u even Arnold Heumakers bellen.”

Ronald

16. Minister Ronald Plasterk blijkt het verzamelen van telefoondata door de nationale inlichtingendiensten in december al te hebben besproken met het parlement in de geheime Commissie Stiekem. De data die daarvan bestaan zijn echter geheim.

Harry

18. Het bedrijf Nationale Notaris stopt met de reclamecampagne Klaar om te gaan? Met daarop een foto van de doodskist van Harry Mulisch. De weduwe van de schrijver had bezwaar gemaakt. “Het was alsof Harry met kist en al was opgestaan.”

James

20. De Amerikaanse auteur James Patterson doneert een miljoen dollar aan zelfstandige boekwinkels in de VS. “De overheid heeft banken geholpen, de autoindustrie en alles wat met geld te maken heeft, maar niemand lijkt zich zorgen te maken over boeken en boekhandels.”

Marc

25. Door de overname van WhatsApp door Facebook wordt het ware gezicht van data-kapitalisme ook zichtbaar voor het schouderophalende (“ik heb niks te verbergen”) deel van de natie: met de overname krijgt de sekte van Marc Zuckerberg de beschikking over het volledige adresboek van de gebruikers, dus ook over de telefoonnummers van verstandige non-users zoals wij. Beste vrienden, dank jullie wel!