Neppistool

2. Op de redactie van Zuiderlucht komt een verwarde man met een neppistool binnen. Niemand alarmeert de politie. De man komt hier namelijk elke dag. Hij werkt hier.

Jeroen

3. O Eva, hoe lang moet je marteling nog duren? Van ons mag je gerust Jeroen bellen, dat ie wat eerder terugkomt. Helemaal niet erg! Doet ie graag!

Vrije woord

4. De onafhankelijk staatsomroep NOS blijkt met Fox afspraken te hebben gemaakt voor gratis reclameblokken met Fox, Burger King Plus en KPN, in ruil voor de uitzendrechten van de voetbaleredivisie. Op de vraag of de omroep, ook producent van het NOS Journaal, zich dienstbaar maakt aan de commerciële belangen van Fox, verwijst directeur Jan de Jong naar reclamebedrijf STER. Waar NPO-directeur Hagoort in het bestuur zit.

Jep

6. In een verpleeghuis in Nieuwegein, waar hij zeven jaar geleden met een agressieve vorm van MS werd opgenomen, overlijdt Jep van de Ven, de door Goya, Manet en Kiefer geïnspireerde tekenaar en schilder van hallucinerende, naar historische drama’s verwijzende werelden. Jep van de Ven was eenenvijftig, zijn werk wacht nog steeds op erkenning.

Humor

7. Nul keer gelachen in de nieuwe tv-reeks met de als humoristisch trio gecaste broers en zus Van Rossum. Ook samen met de lachscore bij Maarten van Rossum solo, de afgelopen tien jaar, blijft de teller op nul steken.

Debat

8. Politieke partijen sluiten achter de schermen een overeenkomst over de tv-debatten bij de Provinciale Verkiezingen. Niet de media, maar de politiek bepaalt wat aan de orde komt en wat niet. Die Rutte heeft veel geleerd van zijn contacten met Poetin.

V&D

9. Crisis in de retail, door het bijna faillissement van V&D en problemen bij Blokker. Intussen is het bij C&A, we waren er voor het laatst in 1972, opvallend rustig. Misschien omdat de Brenninkmeijers, de familie achter C&A, van zichzelf zeggen dat ze niet kijken naar resultaten per kwartaal, maar per generatie.

Sim Sala Bim

10. De Turkse president Erdogan onthult dat niet Columbus, maar de moslims Amerika ontdekten. Laat ons dat nu áltijd gedacht hebben! Ze waren er al in de 12e eeuw, in 1178, aldus Erdogan. Archeologische bewijzen ontbreken, maar de president wil toch alvast een moskee op de Cubaanse kust, ter herinnering aan die grote islamitische ontdekkingsreizigers.

Tevreden

11. Uit digitale enquêtes blijkt dat tachtig procent van de burgers geen geld wil uitgeven voor onafhankelijke informatie over hun gemeente. Ze zijn namelijk zeer tevreden over hun huis-aan-huisblad, ook over de ‘achtergronden’ en opiniestukken’ in die bladen – die er niet in staan. Burgers zijn tevreden over iets dat ze niet krijgen.

Limburgers!

12. “Houd ermee op, Limburgers! Ons geduld raakt op. Als dit niet stopt, moeten we de grens bij Venray dichtgooien.” Columnist Bert Wagendorp roept Limburg op om te stoppen met het sturen van incapabele en sjoemelende politici naar Den Haag. Na Van Rey, Wilders, Verhagen, Eurlings, Sap, Weekers en nu Mark Verheijen moet het maar eens afgelopen zijn. Doen we niet moeilijk over, Bert. Een van die mafkezen nemen we binnenkort met statiegeld terug, als nieuwe burgemeester van Maastricht. Je zult er maar wonen!

Babbelbox

13. De VVD onderzoekt toch de omstreden declaraties van babbelbox Mark Verheijen. Dat gebeurt door de commissie Permanente Commissie Integriteit. Vergeef ons, maar bij het lezen van die naam hebben we, naar de beste liberale traditie, minutenlang hikkend van de lach over tafel gelegen. En toen herinnerde iemand ons nog even aan de uitspraak van Rutte uit 2013: “Wij zetten als grootste partij de standaard op het gebied van integriteit.” Woeaaaaaah…

Verkeersongeluk

15. Wat als de media vandaag, en voortaan altijd, over zogenaamde terroristische aanslagen als in Kopenhagen zouden berichten als bij dodelijk verkeersongelukken. Een 1-kolommer op pagina 17. In hetzelfde rijtje als het zoveelste onthoofdingsbericht. Het zou snel gedaan zijn met ISIS.

Bob

16. Prachtig lied trouwens, Isis, van Bob Dylan, uit 1976 alweer. “I cut off my hair and I rode straight away / for the wild unknown country where I could not go wrong.”

48 uur

17. De Griekse minister van financiën Varoufakis: “Ik verzeker u: binnen 48 uur bereiken we een akkoord dat therapeutisch voor Griekenland is en goed voor Europa.”

Baas

18. Byronas Drasinos, 39 jaar geleden geëmigreerd naar de VS, nu op vakantie in Griekenland: “In de wijk waar ik nu ben, zitten negen bakkers en acht apothekers. Iedereen wil eigen baas zijn, maar zo heeft niemand klanten. Ik hoop dat Tsipras hervormingen doorvoert.”

Dik

20. Britten die te dik zijn om te werken, moeten afvallen. Bij weigering wordt hun uitkering gekort, of komt deze in zijn geheel te vervallen, aldus premier David Cameron. Door de obese Oblomovs in zijn land aan het werk te zetten, denkt Cameron een half miljard pond te kunnen bezuinigen.

Eh…

22. Wanneer de gemaskerde zulthoofden van ISIS of Al Qaida eindelijk Nederland aandoen, schrijven onze kranten dan ook het om “een lang verwachte aanslag” gaat? En mompelt onze minister Opstelten dan gewoon nog een keer “dat je eh… honderd eh… procent eh… veiligheid eh… niet kunt eh… garanderen”?

Rembrandt

25. Voor wie het altijd al heeft willen meemaken: op de site van hoofdsponsor KPN laat het Rijksmuseum zien dat de schilderijen van Rembrandt kunnen bewegen. Volgens directeur Wim Pijbes krijgt de Nachtwacht “net iets extra’s als hij gaat bewegen.” Ook aan ongemaskerde zulthoofden bestaat geen gebrek.