1. De Britse componist John Barry overlijdt op 77-jarge leeftijd. Hij componeerde de filmmuziek van onder meer Midnight Cowboy, Out of Africa en elf James Bondfilms. Barry kreeg vijf Oscars. Onder meer voor Born Free (1967) en Dances with Wolves (1991).

2. Italiaanse onderzoekers beweren dat een man model heeft gestaan voor Leonardo da Vinci’s Mona Lisa . Het zou gaan om een leerling en mogelijke minnaar van Da Vinci genaamd Salai. Het Louvre in Parijs, waar het schilderij hangt, betwist dit.

3. De Libische schrijver Jamal al-Hajji wordt opgepakt in Tripoli nadat hij zijn landgenoten in navolging van betogers in Tunesië en Egypte had aangespoord tot vreedzame betogingen tegen het bewind. Wat vervolgens gebeurt, is geschiedenis.

4. Blueszanger Harry Muskee krijgt zijn eigen museum. Het Cuby-museum komt in de boerderij in Grolloo (Drenthe) waar Muskee met zijn band Cuby and the Blizzards eind jaren zestig zijn bluesplaten opnam.

5. Schrijfster Annie M.G. Schmidt krijgt een tentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag. Dit na klachten dat zij ontbreekt in Het Pantheon, de vaste tentoonstelling die een eerbetoon is aan honderd schrijvers uit duizend jaar literatuur.

6. In een hotelkamer aan de Costa del Sol overlijdt de Ierse bluesgitarist Gary Moore (58) van de monsterhit Still got the blues. Hij begon zijn carrière bij het Ierse Skid Row met zanger Phil Lynnot en speelde later ook nog bij Lynnots latere band Thin Lizzy. Moore trad vaker op in Limburg, onder meer op Pinkpop en in de Rodahal Kerkrade.

7. Het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Kader Abdolah,  is voor het eerst ook als e-book beschikbaar. Het Boekenweek-essay is van Christine Otten met foto’s van Erik Kessels. Dit boek wordt geleverd met parfum.

8. Het Britse veilinghuis Sotheby’s verkoopt het schilderij Lecture van Pablo Picasso uit 1932 voor 29,7 miljoen euro. Het doek verbeeldt Marie-Thérèse Walter, een minnares van de schilder. De anonieme koper bracht zijn bod uit per telefoon.

9. De media-aandacht voor Dutch Design staat in geen verhouding met de verkoop van het spul in Nederland, zegt Aad Krol van de Rotterdamse design-galerie Vivid in de Volkskrant. “Alle bladen schrijven er over, maar van de verkoop in Nederland kunnen we niet bestaan.”

10. Tientallen musea, monumenten, molens en kastelen krijgen extra geld van de BankGiro Loterij tijdens het Goed Geld Gala in Laren. Er wordt bijna zestig miljoen euro verdeeld onder 57 culturele instellingen. In Limburg kan het Bonnefantenmuseum rekenen op 200.000 euro.

11. De Maastrichtse fotograaf Chris Keulen (oa NRC, Zuiderlucht) wint de derde prijs in de categorie sportseries van World Press Photo 2010 voor zijn foto’s van de wielerwedstrijd Giro d’Eritrea. In 2000 werd hij al bekroond voor zijn wielerserie uit de Tour de Faso.

12. Baer Traa (Venlo, 1990) wint het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. Hij krijgt zowel de publieksprijs als de eerste prijs van de jury. De jury: “Traa is een ruwe diamant met een natuurlijke manier van zingen.”

13. Kunstbeurs Art Rotterdam trekt meer dan 13.000 bezoekers. Op de twaalfde editie presenteerden zeventig galeries uit binnen – en buitenland werken van internationaal opkomende kunstenaars.

14. De zestiende editie van het Schrit_tmacher Festival in Aken stevent na het tweede festivalweekeinde al af op een record aantal bezoekers, maakt Akens cultuurmanager Rick Takvorian bekend. Er komen ruim 2000 bezoekers naar de fabriek van ‘Stahlbau Strang’ in Aken-Rothe. Het theater in Heerlen is een van de buitenlocaties van het festival.

15. Oranje-coach Bert van Marwijk uit Meerssen krijgt de Machiavelli-prijs 2010  voor zijn “uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten.” Volgens de jury kenmerkte 2010 zich door grote polarisatie tussen politiek en burgers. Van Markwijk slaagde er in om ‘eenheid te creëren’.

16. Hugo Haeghens (Gent, 1959) wordt de nieuwe directeur van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Haeghens is sinds 1994 algemeen en artistiek directeur van Cultuur Centrum Maasmechelen. Hij volgt Guido Wevers op die artistiek directeur werd van Via2018.

17. Theatermaker Lieke Benders krijgt de Cultuurprijs 2011 voor jong talent van de Provincie Limburg. De oeuvreprijs is voor Fiedel van der Hijden (Abraxas), oprichter van Cultura Nova. Bij de ontwerpwedstrijd 2011 winnen Batteraven en Stefan Cools.

18. In Cairo vindt een 16-jarige demonstrant op straat, vlakbij het Tahrir-plein, een van de belangrijkste kunstwerken die werden gestolen uit het Egyptisch Museum tijdens de opstand. Het gaat om een kalkstenen beeld van farao Achnaton.

19. De Sittardse kunstenaar Ap Verheggen presenteert in het wetenschappelijk programma Labyrint van NTR/VPRO zijn nieuwste project: een gletsjer in de woestijn. Verheggen wil daarmee de aandacht vragen voor klimaatverandering.

20. De columns die Sylvia Witteman schrijft voor het Volkskrant-magazine worden verfilmd. Producent KeyFilm wil een publieksfilm maken over “the war between the sexes, chaotische gezinnen en ander menselijk klunen.” Regisseur is Antoinette Beumer.

21. Bospop maakt bekend dat ex-Beatle Ringo Starr op 9 juli zal optreden tijdens het festival. De drummer komt met zijn All Starr Band.

22. De organisatoren van de Schreeuw om Cultuur, die protesteren tegen de bezuinigingen op cultuur door het kabinet Rutte, roepen op bij de verkiezingen van 2 maart goed te kijken naar de cultuurparagrafen in de respectieve verkiezingsprogramma’s.

23. Het Brabantse Zundert krijgt een tweede monument dat herinnert aan de broers Vincent en Theo van Gogh, die er werden geboren. Er stond al een beeld van Ossip Zadkine, nu komt er een meer dan levensgroot abstract beeld van beeldhouwer Tom Claassen bij.

24. Het Parktheater in Eindhoven wacht de bezuinigingen niet af maar stort vrijwillig een bedrag van een miljoen euro terug op rekening  van de gemeente. Directeur Giel Pastoor in NRC: “De gemeente heeft eerder geholpen, we zijn blij dat we iets terug kunnen doen.”

25. Flikken Maastricht krijgt een filmvariant. Over de avonturen van rechercheurs Floris Wolfs en Eva van Dongen (Victor Reinier en Angela Schijf) wordt in Maastricht een tele-film gemaakt onder de titel De Overloper. De opnames gaan tijdens carnaval van start.

26. Schrijfster Jessica Durlacher wint de Opzij Literatuurprijs. Zij krijgt de onderscheiding, een geldbedrag van 5000 euro, voor haar ook door de kritiek geprezen roman De Held.

27. Voor kaarten van de nieuwe show Spiksplinter van Hans Teeuwen wordt op Marktplaats al 150 euro geboden. Het is zijn eerste cabaretprogramma in zeven jaar. Theater Heerlen waar hij op 8 en 9 juni optreedt, was de kaarten in een mum van tijd kwijt.

28. TEFAF Maastricht heeft de Nederlandse primeur met het tentoonstellen van het snelste kunstwerk ooit: de BMW Art Car van Jeff Koons. Dit rijdende kunstwerk, een uitbeelding van kracht, beweging en licht, is van 18 – 27 maart te zien in het MECC in Maastricht.