1 In Drachten schieten twee moedige Friezen een aan een vuurpijl geplakte muis de lucht in. Het dier overleeft, wordt door de Leeuwarder Courant geadopteerd als Astro, maar sterft twee weken later.

2 André Rieu verdiende in 2011 met optredens 49 miljoen euro. Hij is nummer 15 op de ranglijst van best verdienende artiesten, vlak achter Lady Gaga.

3 “Deze crisis beweegt zich nu langzaam van een financiële ramp naar een politieke catastrofe”, schrijft Geert Mak in De hond van Tisma. Intellectuelen eigen manifesteert Mak zich daarin als cultuurpessimist.

4 De rechter blokkeert de afschaffing van de inkomensregeling wwik voor kunstenaars. In de wwik krijgen kunstenaars maximaal vier jaar een uitkering van 70 procent van bijstandsniveau.

5 Hoogleraar Paul van Seeters constateert in De Volkskrant dat tal van feiten in de roman Bonita Avenue van Peter Buwalda niet kloppen. Heeft in zijn schooljaren tijdens de les ‘fictie’ vast niet goed opgelet.

6 Internetbedrijf Google betaalde via een pr-bedrijf wereldwijd 400 bloggers om positieve stukken te schrijven over de eigen browser Chrome. Omdat het tegen de huisregels is, legt Google zichzelf een straf op.

7 Crowdfunding site voordekunst.nl heeft in 2011 bijna 450.000 euro aan donaties opgehaald, waarmee 45 kunstprojecten zijn bekostigd. Ruim 33.000 bezoekers doneerden gemiddeld 44 euro.

8 Peter Frampton heeft na 32 jaar zijn Gibson Les Paul gitaar (die van Frampton Comes Alive) terug. De in 1980 kwijtgeraakte gitaar bleek op Curacao een tweede leven te leiden.

9 Zeventien musea dreigen door de bezuinigingen te moeten sluiten, 51 verkeren in financiële problemen. Zo ook Nationaal Museum Paleis Het Loo, met 300.000 bezoekers een van de grootste musea van Nederland.

10 Het Gelders Orkest snijdt 1,5 miljoen in personeelskosten. Het orkest moet terug van 6 naar 3,5 miljoen euro. Hat aantal concerten blijft gelijk.

11 Literair tijdschrift De Gids (1837) gaat verder als bijlage bij De Groene Amsterdammer (1877). Oorzaak: de bezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra. Die heeft vast geen weet van de grote historicus E.H. Kossmann die in De lage landen 1780-1940 schreef: “In Nederland (…) begon het liberalisme met het letterkundig tijdschrift De Gids. “

12 De na 25 jaar teruggetreden Bonnefanten-directeur Alexander van Grevenstein wil geen officieel afscheid. “Onder deze politieke winden is een feestje het laatste waar ik zin in heb.”

13 Dankzij de verfilming was Sonny Boy van Annejet van der Zijl uit 2005 het best verkochte Nederlandstalige boek in 2011. De omzet van het papieren boek daalde met 4,9 procent naar 590 miljoen euro. Het e-boek droeg daar 1,3 procent aan bij.

14 De noodlijdende boekhandelketen Selexyz zegt een nieuwe investeerder te hebben gevonden. Gevolg zou zijn dat geen van de vijftien vestigingen gesloten hoeft te worden.

15 Na twaalf jaar onderhandelen koopt het Louvre voor 7,8 miljoen euro een paneel van Johan Maelwael (1370-1415). De verkoper, een handelaar in tweedehands spillen, kocht het in 1985 voor een paar hond franc.

16 Mekkafood uit Venlo introduceert een halal-versie van Oma’s Gehaktbal. Naar verluidt liggen ze bij buurtsuper ’t Kepels Winkelke in Roermond tussen de kiloknallers. Uit respect voor de Turkse varkens, uiteraard.

17 Albert Verlinde laat weten dat cultuurprogramma RTL Boulevard het besluit respecteert van de familie om Piet Römer in besloten kring te begraven. Römer (Stiefbeen jr, Hoofdpiet, Koortje de Beer, De Cock met c-o-c-k) overleed op 83-jarige leeftijd.

18 Na twintig jaar natuurbeleid om zeep te hebben geholpen, zegt Henk Bleker leider van het CDA te willen worden. Na de formatie van 2010 zei Bleker geen Haagse functie meer te ambiëren en terug te verlangen naar zijn Groningse pony’s.

19 Siegfried Woldhek wint de prijs voor de beste politieke cartoon met een portret van Henk Bleker. In een reactie zegt Bleker “cartoons en spotprenten de juweeltjes van de media” te vinden – behalve deze.

20 Hella Haasse wordt herdacht in een sobere bijeenkomst in Den Haag. Haasse overleed in september vorig jaar maar werd toen, in tegenstelling tot de mythologische oeuvreschrijver H. Mulisch (1927-2010), in besloten kring begraven.

21 Rudi van Dantzig (1933-2012) “heeft de danskunst in ons land gepopulariseerd”, zegt choreograaf Hans van Manen over zijn overleden collega. “Door zijn repertoirekeuze is het Nationale Ballet geworden wat het nu is: nationaal en internationaal geroemd”, zegt balletdanser Han Ebbelaar.

22 Klavecinist en dirigent Gustav Leonardt (1928-2012) had een voorliefde voor snelle auto’s en Bach. Belangrijke overeenkomst: “Het verschil tussen goed en voortreffelijk is klein, maar essentieel.”

23 Kranten pronken op voorpagina’s met ‘hun’ winnaars bij de Zilveren Camera, een competitie met net zoveel prijzen als er kranten zijn. De meeste winnaars zijn daar overigens niet in vaste dienst, maar sappelen als onderbetaalde freelancers.

24 Hollywoodblog movieline.com is boos dat de Jack-Russelterrier Uggie niet is genomineerd voor een Golden Globe. Volgens het blog was Uggie’s acteerprestatie in The Artist zeker zo goed als die van Bérenice Bejo.

25 Regisseur Martin Scorsese over zijn 3d-film Hugo: “Tja, raak ik helemaal opgewonden van 3D en is de rest van de wereld erop uitgekeken. Net mijn mazzel.”

26 Na Polaroid (2007) valt ook Kodak ten prooi aan de digitale revolutie. Het bedrijf dat in 1975 de digitale camera uitvond en vervolgens vasthield aan analoog, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Als potentiële navolgers gelden Philips, Nokia en tal van uitgevers.

27 Het Limburgs Symfonie Orkest werkt in het project Alexandra samen met dj Junkie XL. Het LSO wil jong talent podiumervaring laten opdoen en in aanraking brengen met klassieke muziek.

28 Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen wil ondanks een tekort van vijf ton de expositie over Jan van Eyck dit najaar doorzetten. “Het is het grootste financiële risico voor een tentoonstelling dat we ooit hebben genomen.” Ex rekent op 135.000 bezoekers.

29 De Europese Commissie geeft meer geld aan cultuur. Het is een Griekse Eurocommissaris (Androulla Vassiliou) die het budget voor de jaren 2014-2020 met 37 procent wil ophogen naar 1,8 miljard euro.

30 Guggenheim New York wil voor 140 miljoen euro een museum bouwen in Helsinki. De inwoners van de Finse hoofdstad zouden zich bovenmatig interesseren voor kunst en cultuur.

31 Zakenvrouw Oksana Titova bouwt in Venray een concertzaal met tweehonderd zitplaatsen voor haar zoon, het 11-jarige pianotalent Rangel Silaev. In maart wordt de zaal geopend.