1 Ophef in Groot-Brittannië omdat het land volgens minister Shapps een belangrijk cultureel monument dreigt te verliezen: het geboortehuis van Ringo Starr moet wijken voor nieuwbouw.

2 Freek de Jonge lanceert in een weergaloze Nieuwjaarsconference slechts één woord om het hufterig tij te keren. We moeten het begrip liefde alleen afstoffen en van nieuwe inhoud voorzien.

3 De Britse acteur Pete Postlethwaite overlijdt op 64-jarige leeftijd. De ‘beste acteur ter wereld’ (aldus Steven Spielberg) kreeg een Oscar voor zijn rol in In the name of the father (over de IRA) en speelde in films als Usual Suspects en Brassed Off.

4 Wilders de Musical komt niet naar Limburg. De producent kiest voor vier grote steden in de Randstad. “We hebben de portantie ervan wel opgepikt”, zegt Elly Rietbroek van Theater aan het Vrijthof, “maar kregen de voorstelling dus niet.”

5 De Nederlandse Kring van Beeldhouwers eist dat de btw-verhoging ook voor beeldend kunstenaars wordt uitgesteld. De verhoging tot 19 procent voor kunstenaars is tot veler verrassing op 1 januari toch ingegaan.

6 Reinout Oerlemans gaat zijn tweede film regisseren. Na de succesvolle Komt een vrouw bij de dokter begint hij aan een avonturendrama in 3D over de 17e eeuwse Nederlandse zeevaarder Willem Barentz.

7 Provincie Limburg vindt vier ton subsidie voor de culturele manifestatie Menu 2010 in Noord-Limburg niet overdreven veel. Het festival kostte één miljoen euro en trok 24.000 bezoekers. Het CDA noemt een subsidie van ruim 16 euro per bezoeker “buitensporig”.

8 Tijdens het afscheid van discolegende Bobby Farrell die na een optreden van Boney M. in Sint Petersburg overleed, geldt een dresscode: alles behalve zwart. “Please come in colorful class and style, I’m Daddy Cool!”

9 De Britse regering legt wettelijk vast dat op alle postzegels het hoofd van koningin Elisabeth II moet staan. Dat is sinds 1840 gewoon; de nieuwe wet moet voorkomen dat de traditie sneuvelt mocht Royal Mail door een buitenlands bedrijf wordt overgenomen.

10 NRC Handelsblad roept de tentoonstelling Hans von Aachen – Hofkünstler in Europa (zie Zuiderlucht van maart 2010) in het Akense Suermondt-Ludwig Museum uit tot de beste kunsttentoonstelling van 2010.

11 De roman Haar naam was Sarah van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay blijkt in Nederland en België meer dan een miljoen keer verkocht. Het boek staat al honderd weken onafgebroken in de bestseller top-60, waarvan elf weken op 1.

12 Alexander van Grevenstein kondigt na 25 jaar zijn vertrek aan als directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht per 1 januari 2012. Tot juli 2013 doet hij  nog ‘projecten’ zoals de geplande uitbreiding van het museum.

13 De bij de Culturele Hoofdstad Ruhr 2010 aangesloten Duitse steden trokken tien procent meer toeristische bezoeken dan in 2009, maakt Jurgen Fischer van Ruhr 2010 bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de VVV Zuid-Limburg.

14 Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam koopt de roemruchte Pindakaasvloer van Wim T. Schippers. De lijst met plakkerige pindakaas geeft aan dat alles in principe zinloos en onzinnig is, maar wel de moeite waard.

15 Het Algemeen Dagblad komt uit met een gratis cd van Trijntje Oosterhuis. Rond het middaguur is de complete oplage van 750.000 exemplaren uitverkocht.

16 In Lumière Cinéma in Maastricht gaat de film Niet zonder jou in première, een indrukwekkende portret van het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall, gemaakt door hun zoon Peter en schoondochter Petra Lataster.

17 Chantal Janzen (Tegelen, 1979) stopt bij de AVRO. De wensen van omroep en de presentatrice van onder meer het Gouden Televisier Gala en Musical Sing-A-Long kwamen niet meer overeen, aldus de Avro-directie. Janzen vertrekt naar RTL.

18 Tefaf is de nieuwe sponsor van het Museum aan het Vrijthof (voorheen Spaans Gouvernement). Het museum dat momenteel nog in restauratie is, heropent in het voorjaar van 2012.

19 De Maastrichtse meubelontwerper Erik Hoedemakers wint de prestigieuze Vlaamse Henry van de Velde Award voor zijn houten eetkamerstoel Decay. Hij won de prijs in de categorie Ecodesign. Voor de stoel gebruikte hij ‘lokaal hout’.

20 Museum Het Domein in Sittard presenteert de eerste solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Leon Golub (1922-2004) in Nederland. Zijn tekeningen gaan over vergankelijkheid,erotiek en hebben een even subversieve als politieke lading.

21 De Awater Poëzieprijs gaat naar K. Michel voor zijn bundel Bij eb is je eiland groter. Volgens de jury betreft het hier de beste bundel van 2010. De prijs is ingesteld door Gerrit Komrij.

22 Dean Saunders wint de talentenjacht Popstars (1,7 miljoen kijkers). Een avond eerder won zijn broer Ben de talentenjacht The Voice of Holland (3,7 miljoen kijkers). Verreweg de meeste Nederlanders keken dus niet.

23 Tenorsaxofonist Ferdinand Povel (63) krijgt de Boy Edgarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz- en geïmproviseerde muziek. Povel speelde onder meer met Sarah Vaughn en Dexter Gordon en doceert aan het conservatorium in Amsterdam.

24 De Maastrichtse fotograaf Harry Heuts valt in de prijzen bij de Zilveren Camera (categorie kunst, cultuur en entertainment) met een foto van Iggy Pop, gemaakt tijdens Pinkpop Classic 2010.

25 Yoko Ono verkoopt de rechten op de brieven van haar echtgenoot John Lennon die in 1980 werd vermoord in New York. Naar verwachting zullen de brieven, voorzien van vele tekeningen, in 2012 worden gepubliceerd.

26 Joop Schafthuizen (oftewel Matroos Vosch), de weduwnaar van Gerard Reve, gaat alle manuscripten en het handschriftenarchief van de Volksschrijver veilen. De opbrengst komt ten goede aan de zorg voor blinden.

27 Het Limburgs Museum in Venlo toont de film Samurai in Space-Shinkichi Tajiri van de naar Australië geëmigreerde Venlose cineast Paul Cox . De film is een portret van kunstenaar Tajiri die in 2009 in Baarlo overleed.

28 Quentin Tarantino, regisseur van films als Pulp Fiction, Kill Bill en Inglorious Basterds krijgt van de Franse Académie des Césars een ere-César voor zijn hele oeuvre.

29 Het leven is vurrukkelluk van Remco Campert staat dit jaar centraal tijdens Nederland Leest 2011. Het boek dat in 1961 verscheen wordt tussen 21 oktober en 21 november gratis weggegeven aan de leden van de Nederlandse bibliotheken.

30 Tijdens M2LIVE in het Bonnefantenmuseum in Maastricht geeft het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest een eerste teken van leven. Het is de bedoeling dat het orkest in het najaar zal debuteren met negentig musici.

31 De vriendin van de in 2004 overleden Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson zegt diens vierde boek in de Millenium-reeks te kunnen afmaken. In ruil wil ze de rechten van het boek die in bezit zijn van vader en broer Larsson.