1 De Raad voor Cultuur publiceert een brief aan de Kamercommissie voor Cultuur waarin ze wijst op het belang van regionale spreiding en er voor pleit de bezuinigingen gefaseerd uit te voeren.

2 Jan des Bouvrie ontwerpt interieur en exterieur van deel van de 300 nieuwe bungalows bij vakantiepark De Heelderpeel in Heel.

3 The New York Times krijgt voor het eerst in 160 jaar een vrouwelijke hoofdredacteur. Jill Abrahamson kenschetst haar benoeming als ‘opstijgen naar het Walhalla’.

4 Willem Duys is dood. Programmamaker Bert de Veer: “Vóór Willem Duys had je interviews en na Willem Duys had je gesprekken.”

5 Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten kent een subsidie van 100.000 euro toe aan het Theater aan het Vrijthof in Maastricht als erkenning van ‘de presentatie van een kwalitatief hoogwaardig aanbod van voorstellingen of concerten, voor een passend publiek’.

6 Het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) blijkt in het gevecht om lijfsbehoud ineens te willen fuseren met Opera Zuid. Het operagezelschap staat daar niet om te springen.

7 Het Concertgebouworkest, het Nederlands Danstheater en het Mauritshuis richten het fonds The Dutch Masters op in de hoop in het buitenland particuliere financiers aan te trekken. Het fonds telt bij oprichting twaalf leden die allen in Londen wonen en samen 78.000 euro doneren.

8 De Spaanse schrijver Jorge Semprún overlijdt in zijn woonplaats Parijs op 87-jarige leeftijd. Semprún was tussen 1988 en 1991 minister van cultuur in Spanje. Behalve door zijn boeken werd hij in Nederland bekend door de tv-serie Nauwgezet en Wanhopig van Wim Kayser uit 1989.

9 In Geulle wordt het verloren gewaande archief van architect Joan Melchior van der Meij gepresenteerd door grafisch ontwerper Paul Smeets. Van der Meij (1878-1949) staat te boek als mede-grondlegger van de Amsterdamse School.

10 Staatssecretaris Zijlstra zet definitief een streep door Het Nationaal Historisch Museum. Het initiatief kwam in 2006 van Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA) die pleitten voor een identiteitsbevestigend museum.

11 Dirigent Jaap van Zweden is de nieuwe eigenaar van Brasserie De Keyzer naast het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met zijn zoon Daniel (23) wil hij de brasserie weer wat ‘ouwe chic en cachet’ terug geven.

12 Auteur Cor de Hoon uit Eygelshoven overlijdt op 81-jarige leeftijd. De oud-leraar Engels schreef onder andere de bejubelde roman Bitter Lemon in 1978. Zijn laatste boek Drie dagen uit de dood van Oom Jacob verscheen in 1993.

13 Pinkpopbaas Jan Smeets zegt dat de 1,3 miljoen euro die hij overmaakte aan Coldplay goed besteed is. Daarmee reageert hij op Arie Slob van de Christenunie die klaagde dat Smeets zo’n dure band boekte en tegelijk het cultuurbeleid van het kabinet hekelt.

14 De schuldenlast van televisieproducent Endemol bedraagt zo’n twee miljard euro, meldt het Financieel Dagblad. Zonder een flinke kapitaalinjectie dreigt het bedrijf in handen van de banken te vallen. Endemol produceerde onder meer de tv-hits Goede Tijden en Big Brother.

15 De Genkse muzikant en componist Michel Bisceglia wordt de nieuwe artistieke leider van het jazz festival in C-mine. Bisceglia schreef onder meer voor Ozark Henry en componeerde muziek voor Blue Bird, de nieuwste film van Gust Van den Berghe.

16 De Prins Bernhard Cultuurprijs gaat naar fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Hij krijgt 75.000 euro plus een cultuurfonds met eenzelfde bedrag op zijn naam.

17 De Ierse rockband U2 was met 195 miljoen dollar de best verdienende act in 2010. Bon Jovi werd tweede met 125 miljoen. Elton John (100 miljoen) en Lady Gaga (90 miljoen) gelden als de hoogst genoteerde soloartiesten.

18 The Big Man, alias Clarcence Clemons, saxofonist van Springsteens E Street Band sterft aan de gevolgen van een beroerte in een ziekenhuis in Palm Beach Florida. Clemons speelde zo’n dertig jaar met Springsteen die hem the heart and soul van de band noemde.

19 In de Middeleeuwen had zowel de elite als de gewone man een bijbel in de eigen taal in huis, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Tot nu toe werd aangenomen dat het vóór de reformatie voor leken verboden was zelf de bijbel te lezen.

20 In een Britse privécollectie wordt een schilderij van de Italiaanse barokschilder Caravaggio ontdekt. Het werk uit circa 1600 betreft een afbeelding van Augustinus. Van de schilder hebben amper vijftig doeken de tijd overleefd.

21 Thrillerschrijver Paul Goeken overlijdt op 48-jarige leeftijd op Gran Canaria. En daarmee is ook thrillerauteur Suzanne Vermeer dood. Vermeer, die 800.000 thrillers over haar horrorvakanties verkocht, blijkt een pseudoniem voor Goeken.

22 De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is weliswaar op borgtocht vrijgelaten maar mag zijn woonplaats Peking niet verlaten. Weiwei, zeer kritisch op de Chinese regering, werd opgepakt vanwege vermeende belastingontduiking.

23 Harrie van den Elsen wordt directeur van conservatorium en dansacademie in Groningen. Van den Elsen begon 37 jaar geleden als student aan het Maastrichtse Conservatorium, werd er docent, hoofddocent en uiteindelijk directeur.

24 In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever wordt voor het eerst een schilderij van Picasso tentoongesteld. Buste de Femme uit 1943 komt uit het Van Abbe Museum in Eindhoven.

25 Jack Lang, minister van cultuur onder President Mitterand en voorzitter van FRAC Nord-Pas de Calais laat het afweten bij de opening van de tentoonstelling Out of Storage in de Timmerfabriek in Maastricht. Honderden kunstwerken uit de collectie van het FRAC zijn tot het eind van dit jaar te zien in Maastricht.

26 Schrijver en dichter Heere Heeresma overlijdt op 70-jarige leeftijd in het Rosa Spierhuis, een verzorgingstehuis voor kunstenaars en wetenschappers in Laren. Heeresma werd bekend met titels als: Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming en Dagje naar het strand.

27In een afscheidsinterview in Dagblad De Limburger zegt Jan van Eyck-directeur Koen Brams het te betreuren dat er de afgelopen elf jaar niet meer Maastrichtenaren de academie binnenliepen.

28 ‘Geen hoop meer voor kunst’ kopt de Volkskrant op de voorpagina. Staatssecretaris Zijlstra loodst zijn bezuinigingsplannen van 200 miljoen – alle demonstraties ten spijt – soepeltjes door de kamer.

29 Nederland twittert volop over de PVV-motie dat op Radio 2 tenminste 35 procent van de muziek Nederlandstalig moet zijn. Deze tekent de Volkskrant op: ‘Papa was een rollende steen. Waar hij zijn hoed neerlegde, was zijn huis’.

30 Het Limburgs Symfonie Orkest en Opera Zuid worden voorlopig gered door een CDA-motie. Per saldo gaat het LSO, dat moet gaan samenwerken met het Brabants Orkest, er financieel flink op achteruit.

1 De provincie Limburg schuift aankoop van Kasteel Wylre/Hedge House en daar ondergebrachte kunstcollectie van Jo en Marlies Eyck op de lange baan. Ook de uitbreiding van het Bonnefantenmseum wordt wegbezuinigd.

2 Alexander van Grevenstein, scheidend directeur van het Bonnefantenmuseum, hekelt in Dagblad De Limburger de argumenten van CDA, VVD en PVV om de uitbreiding van zijn museum te schrappen. Hij beticht de politiek van leugens.

3 Bij de première van de door acteur Anthony Hopkins geschreven wals And the Waltz Goes on krijgt André Rieu het Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk. Hopkins zal aanwezig zijn bij een van de zomerconcerten van Rieu op het Vrijthof in Maastricht.

4 Tussen de 75.000 en 100.000 mensen de eerste ommegang van de 54-ste Heiligdomsvaart in Maastricht. De pelgrims komen eens in de zeven jaar naar de stad om het graf van Sint Servaas te bezoeken.

5 Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maakt bekend dat het de afgelopen vier jaar ruim 140.000 film- en audiovisueel materiaal heeft gedigitaliseerd.

6 Peter Weinstock stapt na 21 jaar op als directeur van de Heerlense muziekschool na een aanvaring met de dirigent van de Big Band van de muziekschool. Ook de dirigent stapt op. Het conflict zou gaan over het niveau van de band.

7 De Amerikaanse schilder Cy Twombly overlijdt op 83-jarige leeftijd aan kanker in Rome. Twombly is bekend om zijn abstracte werk waarin hij schilderkunst, tekentechniek, schrift en graffiti combineerde.

8 Staatssecretaris Halbe Zijlstra zegt in NRC spijt te hebben van de btw-verhoging in de kunstsector naar 19 procent die volgens hem de geloofwaardigheid van de cultuurbezuinigingen heeft aangetast. Critici zagen de verhoging als bewijs van rancune tegen de kunstwereld.

9 De serie Toneel op de Televisie stopt. AVRO, NTR en VPRO zijn niet tevreden over de kwaliteit van de omzetting van de zes beste toneelstukken van het afgelopen seizoen naar tv. Het publiek bleek evenmin enthousiast.

10 “You know I don’t come easy”, grijnst Ringo Starr tijdens de 31-ste editie van Bospop. Twee dagen eerder meldde zich nog een popheld in Weert: Rolling Stone Ron Wood.

11 De organisatie van de Olympische Spelen in Londen 2012 maakt bekend dat ze The Beatles weer bijeen wil brengen. John Lennon en George Harrison worden vervangen door hun kinderen.

12 De Spaanse stad San Sebastián wordt samen met het Poolse Wroclaw in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa.

13 De gemeenteraad in Sittard-Geleen gaat akkoord met het nieuwbouwproject De Dobbelsteen waarin onder meer een filmhuis, Museum Het Domein en de Hogeschool Zuyd een plek krijgen.

14 Op de Franse nationale feestdag brengt PS-partijvoorzitter Martine Aubrey een bezoek aan het Festival van Avignon waar gediscussieerd wordt over verhoging van de kunstsubsidies.

15 De film Harry Potter and the Deathly Hallows trekt op de eerste dag 124.837 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen, goed voor recordomzet van ruim 1,2 miljoen euro.

16 Zeeman stunt op de Amsterdam Fashion Week door onder de schuilnaam Frank een kledinglijn op de catwalk te presenteren. Dankzij de social media wordt Frank meteen een grote hit.

17 “Johnny Kraaijkamp was een natuurtalent van wie de mensen automatisch hielden”, zegt regisseur Ger Thijs bij het overlijden van de acteur op 86-jarige leeftijd.

18 Tijdens noodweer in het Canadese Ottawa klapt binnen tien seconden het podium met daarop Cheap Trick speelt. De bandleden komen met de schrik vrij.

19 Het muziek- en motorcrossfestival Zwarte Cross in Lichtenvoorde boekt met 152.000 bezoekers een nieuw record. Op twintig podia treden 150 bands op onder wie Sepultura en Blondie.

20 Actrice Carice van Houten krijgt een belangrijke rol in de Amerikaanse tv-serie Game of thrones. Eerder speelde ze er in films als Valkyrie en Repo Man.

21 Lucian Freud, kleinzoon van psychiater Sigmund, maar vooral bekend als schilder van realistische doeken (veelal naakten) sterft in Londen op 89-jarige leeftijd.

22 De Volkskrant bestempelt La gamin au vélo van de Luikse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne tot ‘hun zoveelste meesterwerk’. Eerder kreeg de film de juryprijs op het festival van Cannes.

23 Zangeres Amy Winehouse (27) wordt dood aangetroffen in haar woning in Londen. In Weert overlijdt smartlappenkoning Johnny Hoes (94).

24 Het concert van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht wordt via Cinema Live getoond in tal van bioscopen over de hele wereld.

25 Het Rijksmuseum en Museum Catharijne Convent in Utrecht moeten twee kunstwerken teruggeven aan de erven van de oorspronkelijke joodse eigenaren.

26 Tino Haenen, directeur van Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, moet vertrekken. De Raad van Toezicht wil een directeur die meer cultureel ondernemerschap toont.

27 Schrijver Wil Boesten is een van de genomineerden voor de Halewijnprijs die op 12 november in Roermond wordt uitgereikt. Eerder winnaars waren Esther Gerritsen, Tommy Wieringa, Adriaan Jaeggi, Vrouwkje Tuinman en Arthur Japin.

28 Sommigen weten niet van ophouden. Steven Spielberg maakt bekend dat hij nog niet klaar is met Jurrasic Parc; film nummer vier komt eraan.

29 Schrijver A.H.J. Dautzenberg (Heerlen 1967) wordt lid van de Nederlandse pedofielenvereniging Martijn. “Ik doe het uit mededogen, uit protest ook”, zegt hij in NRC.

30 De Rijksoverheid keert 6,5 miljoen euro uit voor het onderhoud van 57 Limburgse rijksmonumenten. De basiliek in Meerssen, de Sint Servaas in Maastricht en Kasteel Vliek krijgen respectievelijk 6,5 ton, 4,7 ton en 4,2 ton.

31 Johanna Ter Steege en haar dochter Hanna Obbeek gaan de hoofdrollen vertolken in de familiefilm Achtste groepers huilen niet naar het boek van Jacques Vriens. Ter Steege speelde eerder een hoofdrol in Tirza.