1. De Chinese architect Wang Shu (48) wint de Pritzker Prijs 2012, de Nobelprijs voor architecten. De prijs is goed voor 75.000 euro.

2. Zanger Davey Jones (66) van The Monkees overlijdt na een hartaanval. Van de gelijknamige tv-serie werden midden jaren zestig in Nederland 58 afleveringen uitgezonden.

3. Het kabinet Rutte-Wilders schaft de dubbele nationaliteit af. Geboren Nederlanders die elders wonen en daar een paspoort nodig hebben, worden uitgeburgerd. Xenofobie wordt wet in hysterisch landje aan de Noordzee.

4. In Rotterdam gaan drie jeugdgezelschappen op in een nieuw gezelschap: Maas. In Utrecht fuseren vier literaire instellingen in de hoop meer kans te maken op landelijke subsidie.

5. Nationale Toneel, Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui verenigen zich in Toneelalliantie. De Haagse clustering moet leiden tot 15 procent meer bezoekers in 2013.

6. Limburg steekt vijf miljoen euro in het behoud van de volkscultuur. Harmonieën, fanfares, schutterijen en zangkoren kunnen er instrumenten en uniformen voor kopen. De PVV – what’s new – blijft ontevreden.

7. Huub Stapel als Napoleon trekt niet bij voorbaat volle zalen, zo blijkt in Amsterdam. Daar paradeert hij op een wit paard voor het DelaMar theater om aandacht te trekken.

8.  PVV’er Michael Heemels noemt het bidbook waarmee Maastricht in 2018 Culturele Hoofdstad wil worden, “Europa-propaganda”. Heeft ie het toch begrepen.

9. Beursgang van Gitaarbouwer Fender moet 154 miljoen euro opleveren. Fender is vooral beroemd vanwege de Stratocaster, waarvan Jimi Hendrix in 1967 een exemplaar in brand stak tijdens het popfestival in Monterey.

10. In de podiumkunsten verliest 40 procent van de medewerkers zijn baan door de bezuinigen. Het kabinet heeft geen sociaal plan voor de 800 pechvogels.

11. Het subsidiestelsel in de kunsten is een overblijfsel uit de Duitse bezetting, blijkt uit een proefschrift. Het was NSB-filosoof Tobie Goedewaagen (Kultuurkamer) die in 1941 de kunstbegroting verveertienvoudigde.

12. Premier Rutte lijkt ondanks diens bezweringen van het tegendeel toch mediatraining te hebben gehad. Gelukkig maar. Stel je voor dat iemand van nature zo is.

13. Auteur Bret Easton Ellis mijmert op twitter hoe het zou zijn Patrick Bateman uit American Psycho. Hoe hij met Chris Martin van Coldplay zou praten over hoe cool St. Vincent is, “en dan snijdt Patrick zijn keel door.”

14. Met De Pers verdwijnt het enige lezenswaardige gratis dagblad in Nederland. In een wanhoopspoging biedt de krant zichzelf op voorpagina te koop aan.

15. Schrijver A.F.Th. Van der Heijden krijgt thuis de NTR Docententrofee uitgereikt voor Tonio, het  boek over zijn verongelukte zoon.

16. Mark Rutte weigert in Brussel zich te distantiëren van het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen. Hij heeft wel een mening over het boek Het rancuneuze gif, over de PVV dus, van VVD-senator Sybe Schaap.

17. Acteur George Clooney wordt met zijn vader Nick gearresteerd bij het Amerikaanse Congres omdat hij protesteerde tegen de lakse houding van de VS tegen de Soedanese president Al Bashir.

18. Directeur Charles Esche (Van Abbe Museum) wordt onderscheiden door de European Cultural Foundation voor de manier waarop hij kunst en samenleving verbindt. In eigen stad, Eindhoven, vindt het gemeentebestuur dat hij niet genoeg publiek trekt.

19. Welgeteld één cultuurbericht telde NRC Weekend, de krant die  zich tot voor kort slijpsteen van de geest noemde. Onderwerp van het bericht: de aanvragen in de podiumkunsten daalden van 87  naar 54 miljoen euro.

20. Met Ger Lataster (92) overlijdt de laatste der Amsterdamse Limburgers, een groep kunstenaars die na 1945 hun geboortegrond ontvluchtten. Zie ook pagina 21.

21. Omhooggestoken digitale duimpjes brengen meer democratie en vrijheid, zegt Grigori Sjvedov, nieuwsblogger van Kavkaz Oezel die deze week de Geuzenpenning krijgt.

22. Amerikaanse stand up comedian Mike Daisy verzon misstanden in Chinese Apple fabrieken. Daisy betuigt spijt, maar: “Het is geen journalistiek, het is theater.”

23. Volgens het boek Der Kulturinfarkt kan Duitsland toe met de helft van de bestaande kunstinstellingen. Critici zien het boek als een poging om de kunsten te onderwerpen aan de neoliberale tijdgeest.

24. Britse dramaseries krijgen miljoenen ponden belastingvoordeel als ze in eigen land worden opgenomen. Productiemaatschappijen wijken voor fiscale voordelen steeds vaker uit naar het buitenland.

25. Out of Storage in Timmerfabriek Maastricht sluit de deuren. In negen maanden haalde de expositie, met werken uit de collectie van het FRAC in Calais, bijna 20.000 bezoekers. Internationale instellingen zouden willen meewerken aan een vervolg.

26. Het door Museum De Fundatie afgewezen, want onterechte aan Anton Heyboer toegewezen werk, wordt tentoongesteld in een Haarlemse galerie. Het volgende project is een autotoeterconcert.

27. Na de Larousse, de Brockhaus en de Winkler Prins stopt nu ook de Encyclopaedia Brittannica met de papieren versie. De encyclopedie die groot werd door jehoviaanse verkooptechnieken houdt na 244 jaar op te bestaan als papieren naslagwerk.

28. Er zit weer beweging in de plannen om in Venlo tot een Tajiri-museum te komen. Gemeente en de erven van Shinkichi Tajiri (1923-2009) gaan weer met elkaar praten.

29. Marjoleine van Heemstra, Sasja Janssen, Lieke Marsman en Maarten Moll zijn genomineerd voor de zesde Jo Peters Poëzieprijs. Wij gokken op Sasja Janssen.

30. Kunsthistoricus Maurizio Seracini zegt een fresco van Leonardo da Vinci te hebben ontdekt achter De slag bij Marciano van Giorgio Vasari in Florence. Seacini is omstreden omdat hij voor zijn project wordt gesponsord door National Geographic.

31. Kunstenaar Damien Hirst laat een gebouw ontwerpen met daarin zes galeries. Gelukkig niet alleen voor eigen werk. Hirst heeft een collectie van 2000 werken van o.a. Bacon, Koons, Lucas en Bansky.