1. Het Residentie Orkest is dit jaar een van de smaakmakers op popfestival Lowlands. Het orkest hoopt er met  de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj  een nieuw publiek aan zich te binden.
2. Festival Eurosonic Noorderslag in Groningen krijgt 2,1 miljoen subsidie van de Europese Unie. Het festival doet mee aan een project dat jonge Europese bands helpt aan optredens buiten de landsgrenzen maar binnen Europa.
3. Kinderboekenschrijver Benny Lindelauf (Sittard, 1964) wint de Woutertje Pieterseprijs 2011 voor De hemel van Heivisj. Het boek gaat over de belevenissen van het Limburgse meisje Finq in de Tweede Wereldoorlog. De jury noemt het boek een ‘huzarenstuk’ en ‘overrompelend’.
4. André Rieu wint voor de zesde keer de Buma Exportprijs. Hij krijgt de onderscheiding omdat hij het afgelopen jaar de meeste cd’s, dvd’s, downloads en minder gangbare dragers als elpees en cassettebandjes buiten de landsgrenzen verkocht.
5. Phil Collins stopt met muziek maken. Een nekblessure en een zenuwletsel in zijn handen maken hem het musiceren voortaan onmogelijk. In een interview laat hij weten zijn hits inmiddels beu te zijn. Wij ook.
6. In Rotterdam bezoeken 15.000 mensen de tiende editie van de Museumnacht. Van zaterdagavond tot zondagochtend openden 46 musea en galeries hun deuren. Trekpleister was de pindakaasvloer van Wim T. Schippers die de gangen van museum Boijmans Van Beuningen van een pindageur voorzag.
7. NRC Handelsblad verschijnt als laatste grote landelijke krant op tabloidformaat. ”Ook de nieuwe generatie lezers ziet NRC Handelsblad liever in een strak pak”, aldus hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Critici spreken van een op te hoge temperatuur gewassen krant.
8. 3FM-dj Michiel Veenstra voert actie tegen de minuut speeltijd die bands krijgen wanneer ze optreden in tv-programma De Wereld Draait Door. Een belediging voor muziek, artiest en liedje, vindt hij. Hij roept bands op langer door te spelen.
9. Door een falende overheids administratie zijn 3000 rijkskunstwerken spoorloos. De werken zijn ooit in bruikleen gegeven en daarna verdwenen door verhuizingen, diefstal of doordat ze cadeau zijn gedaan aan ambtenaren, meldt de Volkskrant.
10. Onderzoeksbureau OWP Research berekent dat er zo’n 230.000 feestvierders in de Maastrichtse binnenstad waren tijdens de drie carnavalsdagen. Dat zijn er 30.000 meer dan het cijfer dat de gemeente zelf op het oog had.
11. Actrice Julianne Moore (The big Lebowski, Magnolia) gaat de voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin spelen in de film Game Change.  De film is gebaseerd op de onthullende verhalen over de campagne van John McCain en de rol daarin van running mate Palin.
12. De Italiaanse uitgever Emilia Lodigiani is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als directeur van de Milanese uitgeverij Iperborea gaf ze onder meer vertalingen uit van de Nederlandse schrijvers Cees Nooteboom, Hella Haasse, Kader Abdolah, Multatuli en Jan Slauerhoff.
13. Tsunami in Japan of niet, de slotaflevering van het tv-programma Flikken Maastricht trekt twee miljoen kijkers.
14. De eerste veiling van objecten uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft 4,2 miljoen euro opgebracht. De spullen werden bij Sotheby’s aangeboden door haar dochters. De opbrengst gaat naar goede doelen.
15. Volgens Dagblad De Limburger levert de kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht en omgeving meer geld op dan Magisch Maastricht of de concerten van André Rieu: namelijk een kleine twintig miljoen euro.
16. In Heerlen opent Jo Eyck het Collectors House in de ruimte van de voormalige Stadsgalerij aan de Campus Niger. In het huis worden collecties hedendaagse beeldende kunst uit privéverzamelingen getoond.
17. Het boekenbal eert de Grote Drie van weleer (Hermans, Reve, Mulisch). Criticus Koen Eykhout in Dagblad De Limburger over het Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah: “Wie ben ik om te zeggen dat u het bij het oud papier kunt flikkeren?”
18. Jet Haris, mede-oprichter en bassist van de Britse band The Shadows overlijdt aan kanker. Hij wordt beschouwd als de eerste Britse muzikant die een elektrische basgitaar bespeelde.
19. Coldplay is de duurste act ooit op Pinkpop, maakt Jan Smeets bekend. Daarmee laten Chris Martin en consorten Rammstein, Metallica, Bruce Springsteen en de  Red Hot Chili Peppers achter zich. Naar verluidt kost Coldplay 1 miljoen euro.
20. De Deense street art kunstenaar Little Lewis schildert een ‘Darfurnica’-kopie op de gevel van Landbouwbelang (zie foto) in Maastricht. Met het origineel, de afbeelding  van een Afrikaans jongetje met een designtas van Louis Vuitton, vroeg Rietveld-studente Nadia Plesner aandacht voor Darfur .  Het modehuis won eerder een rechtszaak tegen haar.
21. De 15-jarige zanger Ralph Mackenbach krijgt een gouden plaat voor zijn debuut dat meer dan 25.000 keer over de toonbank ging. Op de cd staat ook zijn hit Click Clack waarmee hij in 2009 het Junior Songfestival won.
22. Kunstenaar Ap Verheggen wordt benoemd tot cultureel ambassadeur van UNESCO-IHE. (Institute for Watereducation). Verheggen dankt de eer aan zijn kunst projecten die aandacht vragen voor klimaatverandering.
23. Actrice Elisabeth Taylor sterft op 79-jarige leeftijd. Taylor vergaarde roem met twee Oscars (onder meer voor Who’s afraid of Virginia Woolf) en acht huwelijken (onder meer twee met Richard Burton).
24. Werchter Boutique, de Vlaamse evenknie van Pinkpop Classic  met vintage popmuziek, gaat niet door. Herman Schueremans vindt geen geschikte hoofdact. Ook Jan Smeets heeft nog geen groen licht gegeven voor een nieuwe Pinkpop Classic. “De markt is verzadigd”, zegt hij in Dagblad De Limburger.
25. Theu Boermans, de nieuwe artistiek directeur van het Nationale Toneel ontvouwt in Den Haag zijn plannen:  de nieuwe producties moeten passen onder de noemer ‘Theater als spiegel van de samenleving’.
26. Floriade in Venlo (april tot oktober 2012) met een nieuwe website en begint een mediaoffensief op Twitter, Facebook en vooral YouTube. Tot en met het einde van het evenement worden 280 filmpjes gelanceerd over de wereldtuinbouwexpositie waar ook kunst en cultuurgehalte wordt getoond.
27. Het Nationaal Archief in Den Haag heeft twaalf miljoen foto’s, glasnegatieven en dia’s overgenomen van Spaarnestad Photo uit Haarlem. Hierdoor is het fotoarchief in Den Haag een van de grootste van Europa geworden.
28. Chantal Janzen en Tijl Beckand  gaan de nieuwe spelshow  De Jongens tegen de Meisjes presenteren.  Het gaat hier om bekende jongens en meisjes in Janzens eerste klus bij RTL. Volgens Janzen zal blijken dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus.  Dat u het maar weet.
29. Het einde van de single lijkt in zicht. Mercury Records, de platenmaatschappij van U2, The Killers, Elton John en Amy Macdonald kondigt aan alleen nog downloadsingles uit te brengen, met uitzondering van “speciale gelegenheden”.
30. Kunstbeurs Art Amsterdam 2011 gaat online kunst aanbieden en verkopen. De beurs is de eerste ter wereld die verkoop op de beursvloer en online verkoop gaat combineren.
31 ”Frankly, my dear, I don’t give a damn”,’ is door 500.000 mensen uitgeroepen tot de beste filmquote allertijden. De zin komt uit Gone with the wind uit 1939, het epos dat tot beste film werd uitgeroepen. In de enquête van ABC en People Magazine kon alleen op Amerikaanse films worden gestemd.