1. Ook de beeldende kunst wil dat de btw-verhoging wordt teruggedraaid van 19 naar 6 procent, net als bij de podiumkunsten.

2. De Provinciale Adviescommissie Cultuur adviseert alle subsidieaanvragen uit de theatersector in te willigen. Beeldende kunstinstellingen mochten niet aanvragen, de sector is geen speerpunt meer.

3. Geen crisis in de kunsthandel. De lenteveiling bij Christie’s levert 117 miljoen dollar op. De aquarel Joueur de Cartes van Paul Cézanne wordt afgetikt op 19 miljoen dollar.

4. Bij concurrent Sotheby’s gaat het er nog ruiger aan toe. Een van de vier versies van De schreeuw van Edvard Munch levert 120 miljoen dollar op. In totaal brachten 76 geveilde werken 330 miljoen dollar in het laatje.

5. Egyptische feministe Mona Eltahawy in Why do they hate us? over de Arabische Lente: “Zolang de woede over onderdrukkers in presidentspaleizen niet naar woede over onderdrukkers in onze straten en huizen verschuift, is de revolutie nog niet eens begonnen.”

6. In de profielschets van de nieuw te kiezen CDA-leider staat dat de kandidaten “humor en lef” moeten hebben en “in korte zinnen” moeten kunnen praten. Da’s. Pas. Humor.

7. Vrouwelijk schrijversduo Beugelsdijk en Annegarn (geen pseudoniemen!) zijn met hun op emails gebaseerde boek de 21ste eeuwse opvolgers van Betje Wolff en Aagje Deken. De titel van hun boek luidt Passie & Piemelbloemen. De rest wilt u niet weten.

8. 104 seconden stilte na de toost op schrijver A.F. Th. Van der Heijden, winnaar van de Libris Literatuurprijs 2012. Zijn hartverscheurende boek Tonio gaat over zijn twee jaar geleden verongelukte zoon.

9. De Vlaming Jan Leyers is dit jaar de presentator van Zomergasten. Met een Jeroen Pauw-loze zomer in het vooruitzicht (Pauw werd door vriend Witteman geplugd als de beste kandidaat) halen we opgelucht adem.

10. Henk Bleker, kandidaat-lijstrekker van het CDA: “Ik ben een open boek en de rest vertel ik niet.” Zijn verkiezingsslogan luidt ‘eerlijk, helder Henk’. Wie heeft ooit bedacht dat Jack de Vries een briljante spindoctor is?

11. Christie’s revancheert zich met de veiling van Mark Rothko’s Orange, Red, Yellow uit 1961. Het schilderij gaat eruit voor 86,9 miljoen dollar, een record voor een naoorlogs kunstwerk.

12. Henk Bleker doet tijdens een tv-interview de groeten aan zijn vriendin Barbara en zegt haar dat het goed zit met hun. Ook met zijn pony’s gaat het prima.

13. LSO hoopt op afblazen fusie met Het Brabants Orkest nu dat gezelschap  twee miljoen per jaar krijgt uit de provinciale pot. Dat bedrag neutraliseert een eventueel ‘njet’ uit Den Haag.  De provincie Limburg houdt nog een slag om de arm.

14.  Volgens ‘eerlijk, helder, Henk’ komt het CDA in gevaar wanneer er te veel gepraat wordt over het kabinet Rutte. “Dan laten we de toekomst vertroebelen door de PVV-geschiedenis.”

15. De vuile was van de Catshuisbesprekingen hangt in volle glorie buiten: boeman Geert doet bij de subsidiezuigers van de publieke omroep TROS huilie huilie omdat hij zich bedreigd voelde door ideale buurman Mark.

16. Arnon Grunberg over Geert Wilders in de Volkskrant: “Vernietigingsdrift en narcisme gaan prima samen.”

17. Vriendin van Henk Bleker blijkt ook vriendin van vriendin van Jack de Vries, zo onthult Henk Bleker op advies van Jack de Vries. Het blijft een echte familiepartij, dat CDA.

18. Afscheid van burgemeester Gerd Leers kostte Maastricht twee jaar geleden ruim 48.000 euro, onder meer door een straalverbinding. Niet met Bulgarije, maar met Zürich, zodat vriend André Rieu hem live kon uitzwaaien.

19. Henk Bleker laat zich in het AD kritisch uit over het door zijn eigen CDA ondertekende Kunduz-…. sorry, Lenteakkoord. Hij hekelt met name de passages over ontslagrecht en hypotheekrenteaftrek.

20. Maastrichtse gemeenteraad uit forse kritiek op het afgeslankte plan voor de Timmerfabriek, de cluster van cultuurinstellingen in een voormalige Sphinxfabriek. Naar verluidt is er nog geen enkele handtekening gezet door huurders en financiers.

21. Nog voor het advies van de raad officieel is, zegt voorzitter Joop Daalmeijer van de Raad voor Cultuur dat LSO en Brabants Orkest hun huiswerk moeten overdoen. Hij wil een (fusie)plan van de orkesten, geen drie.

22. Helaas, Blekers zomer is alweer ten einde, Sybrand van Haersma Buma blijft het CDA leiden. De Groninger (“CDA’ers houden van duidelijkheid”) zegt de Haagse politiek te willen verlaten. Niet doen, Henk, niet doen.

23. Ook de btw voor beeldende kunst gaat terug van negentien naar zes procent. Het gaat ten koste van zorg, kopt de Telegraaf, die verzwijgt dat de maatregel door omzetverhoging meer omzet, en dus meer belastinginkomsten genereert.

24. Nu GroenLinks met zichzelf in debat gaat, willen we van Tof Thissen weten of in de everything goes flow waar de partij zich in bevindt, ook een CDA’er zich mag kandideren. Henk Bleker bijvoorbeeld.

25. Luik verdeelt bedelaars over stadswijken, in het centrum bederven ze de winkelpret. Bedelen blijft toegestaan, elke dag in een ander stadsdeel.

26. Martijn Sanders gaat 193.000 euro verdienen als directeur van Brabant Culturele Hoofdstad 2018 als over twee jaar de titel wordt binnengehaald. Wat krijgen Guido & Huub eigenlijk als Maastricht wint?

27. Weet u nog hoe Nederland eruitzag in de tijd dat er nog geen lijsttrekkersdebatten waren? Weet u nog dat we toen wél het idee hadden in een ordentelijke democratie te leven?

28. Van Abbe Museum in Eindhoven gaat 2,1 miljoen euro besparen door verhuur van kunstwerken aan bedrijven, hogere entreeprijzen en samenwerking met MuHKA en Salt Istanbul.

29. Architect Mels Crouwel over de ondergrondse zaal van het vernieuwde Stedelijk, vlakbij de kelder van het Van Goghmuseum: “Het is straks nog een kleine moeite om een gangetje aan te leggen dat beide musea verbindt. “

30. Cultuurkaart voor scholieren blijf bestaan. De 4,5 miljoen euro die nodig was om de wegbezuinigde kortingskaart te redden, komt nu van culturele instellingen, commerciële partners en fondsen.