1. Quentin Tarantino heeft de laatste hand gelegd aan het script van zijn spaghettiwestern Django Unchained. Met deze film wil hij hulde brengen aan het door Sergio Corbucci geregisseerde Django en aan de film Sukiyaki Western Django van cineast Takashi Miike.

2 Osama Bin Laden is dood. En dus kan regisseur Kathryn Bigelow die een Oscar won voor de oorlogsfilm The Hurt Locker haar film over hem gaan aanpassen. De film gaat over de mislukte missie van de Amerikanen om Bin Laden ten val te brengen.

3 Schunck M, het magazine van Schunck in Heerlen, wordt in Berlijn bekroond met de ‘International Corporate Media Award of Excellence’ in de categorie ‘concept and innovation’.

4 De gemeente Venlo en woningcorporatie Woonwenz willen van het monumentale Nedinscocomplex in Venlo een mediahuis maken. L1, Omroep Venlo en Dagblad De Limburger zouden er onderdak moet krijgen.

5 De Deense kunstenares Nadia Plesner mag van de rechter het beeldmerk van het Franse modehuis Louis Vuitton gebruiken in haar werk. Het modehuis wilde haar een dwangsom opleggen omdat zij het intellectueel eigendomsrecht zou schenden. Zij beroept zich op haar artistieke vrijheid.

6 De curatoren van de failliete DSB-bank maken bekend dat de kunstcollectie van Dick Scheringa niet in zijn geheel maar in delen zal worden verkocht. Ze zijn er niet in geslaagd om één koper voor de 1300 kunstwerken te vinden die eerst tot de collectie van het Scheringa-museum voor Realisme in Spanbroek behoorden.

7 In het gouvernement presenteren PVV, VVD en CDA hun coalitieakkoord. Cultuur komt in handen van CDA-gedeputeerde Noël Lebens. Eerste wapenfeit: de uitbreiding van het Bonnefantenmuseum wordt geschrapt. Laurence Stassen van de PVV geeft toe dat ze graag de stekker uit Maastricht culturele hoofdstad had willen trekken, maar dat blijkt een gepasseerd station.

8 Lex ter Braak is de nieuwe directeur van de Jan van Eyck Academie (post-hbo) in Maastricht. Vanaf 2000 was Ter Braak directeur van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. De opvolger van Koen Brams schrijft ook voor Vrij Nederland.

9 De Vlaamse schrijver Yves Petry wint de Libris Literatuur Prijs met zijn roman De Maagd Marino, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal over een kannibaal en zijn vrijwillige slachtoffer.

10 Joop Schafthuizen heeft een oplossing voor de fout in het gedicht van zijn partner Gerard Reve op een plaquette in Machelen-aan-de-Leie. “Gewoon doorstrepen, dat deed Gerard ook altijd als ie een fout maakte.”

11 Kunstenaar Anish Kapoor presenteert in het Grand Palais in Parijs een bloedrood kunstwerk genaamd Leviathan, 37 meter hoog en zo’n honderd meter lang. De reusachtige vorm van pvc bestaat uit vier bollen die door een luchtpomp op spanning worden gehouden.

12 Bondscoach Bert van Marwijk uit Meerssen overhandigt een gouden plaat aan zanger en voormalige plaatsgenoot Guus Meeuwis voor diens nieuwe cd Open Armen. De plaats is nog niet te koop maar al meer dan 25.000 keer door de handel besteld; in Nederland is dat goud waard.

13 De Amerikaans-Britse popgroep Fleetwood Mac komt weer bij elkaar. In 2012 zal de band een nieuwe cd uitbrengen en weer op tournee gaan, meldt zangeres Stevie Nicks.

14 Schrijver Ton van Reen presenteert een nieuw kinderboek dat hij op verzoek van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht schreef: Jij bent een lekker dier. In het boek speelt de in 1998 gevonden mosasaurus Bèr een hoofdrol.

15 Illustratrice Lobke van Aar wint in Vilnius de zilveren European Design Award in de categorie Editorial illustration met een serie illustraties die ze maakte voor nrc.next over het boek Vrijheid van Jonathan Franzen.

16 Joop Schafthuizen, de weduwnaar van Gerard Reve, spant een kort geding aan tegen biograaf Nop Maas (Hoensbroek, 1949) om het derde deel van diens biografie over de schrijver te voorkomen. Hij zegt ‘geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van meneer Maas’, te hebben.

17 Kijk kiM van tv Maastricht is genomineerd voor beste programma lokale tv door de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland. Kijk kiM is een maandelijks kunstmagazine gemaakt door (vaak recent) afgestudeerde audiovisueel kunstenaars over (beeldende) kunst en aanverwante onderwerpen.

18 Gouverneur Léon Frissen overhandigt aan Connie Palmen het eerste exemplaar van De psychiater een hoofdstuk uit haar debuut De wetten dat in het Bergs is vertaald. Bergs is het dialect dat in Sint Odiliënberg, geboorteplaats van de schrijfster wordt gesproken.

19 Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil nog maar één symfonieorkest voor het zuiden. Dat betekent onherroepelijk dat het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabants Orkest moeten fuseren. De vermoedelijke standplaats wordt Eindhoven.

20 Uit het Limburgs Museum in Venlo wordt op klaarlichte dag de spotprent gestolen waarmee Peter van Straaten de Inktspotprijs 2010 won. De tekening toont een jongetje, vroom de op de knieën met een kruis met corpus in zijn kont.

21 In het gouvernement wordt afscheid genomen van Odile Wolfs die vanaf 1999 tot aan de laatste statenverkiezingen gedeputeerde was. Sinds 2003 had ze (onder meer) cultuur in haar portefeuille.

22 De gemeente Maastricht gaat de accountverklaringen van kunstencentrum Marres en NAiM Bureau Europa onderzoeken, meldt Dagblad De Limburger. Aanleiding is een artikel in Vrij Nederland waarin staat dat directeur Guus Beumer van beide instellingen zijn levenspartner en architect Herman Verkerk projecten heeft gegund. Beumer, ook curator op de Biënnale in Venetië, maakt zich geen zorgen.

23 Op het filmfestival van Cannes gaat De Gouden Palm naar de film The tree of life van regisseur Terence Malick met een hoofdrol voor Brad Pitt. Le gamin au vélo van de Waalse filmbroers Dardenne krijgt de Grand prix.

24 De internationale Man Bookerprize is voor de Amerikaanse schrijver Philip Roth (78). Roth spreekt de hoop uit dat de prijs hem aandacht oplevert op plekken in de wereld waar hij nog niet wordt gelezen. Dat kunnen er nooit zo heel veel zijn.

25 Welke rol speelden de sociale media bij de val van het bewind Mubarak in Egypte? Dat zal de crux worden van het boek dat Wael Ghonim, de tijdens de protesten gevierde internetactivist, zal gaan schrijven voor een Amerikaanse uitgever.

26 Vandaag verschijnt het boek Tonio van A.F.Th.van der Heijden. Het is een zogenaamde requiemroman waarin de schrijver het verlies van zijn zoon verwerkt. De 21-jarige Tonio werd op eerste pinksterdag 2010 op de fiets aangereden door een auto. Hij overleed in het bijzijn van zijn ouders.

27 Het Koninklijk Concertgebouw Orkest treedt op 11 november op in Theater Heerlen dat dit jaar zijn gouden jubileum viert. Het is het enige concert dat het orkest dit jaar in Nederland geeft buiten de thuisbasis Amsterdam.

28 De Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker krijgt de Amerikaanse Lifetime Achievement Award. Deze prijs wordt sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan choreografen die hun leven en talent wijden aan hedendaagse dans.

29 Popster Lady Gaga (25) is volgens het Amerikaanse zakenmagazine Forbes de meest invloedrijke persoon uit de entertainmentwereld. Talkshowhost Oprah Winfrey (57) staat op nummer twee, gevolgd door de Canadese tienerster Justin Bieber.

30 Kinderboekhandel de Boekenwurm in Maastricht staat op de shortlist van de Albert Hogeveen Bokaal voor de beste Nederlandse boekenverkoper. Hanneke Koene uit Roermond hoort op 8 juni of ze de laatste vier concurrenten achter zich heeft gelaten.

31 Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is in het Duitse Bremen uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar. Het liet daarmee 33 musea uit vijftien Europese landen achter zich.