1 Scherp De Zeis, het nieuwe album van De Dijk, komt op nummer 1 binnen in de Album Top 100.

2 De Musical Petticoat wint vijf prijzen bij de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2011. Alleen hoofdrolspeelster Chantal Janzen valt buiten de prijzen.

3 Ontwerper  Ted Noten wordt genomineerd voor de titel Kunstenaar van het jaar 2012. Peter Buwalda voor de Ako Literatuurprijs met zijn boek Bonita Avenue.

4 Simon van der Geest krijgt de Gouden Griffel voor het beste Nederlandstalige kinderboek voor Dissus, zijn bewerking van Odysseus.

5 Vandaag begint de Kinderboekenweek.  Schrijver Paul van Loon ontpopt zich in interviews tot de Flaubert van de jeugdliteratuur, Dolfje Weerwolfje, c’est moi.

6 De Zweedse dichter Tomas Tranströmer (80) krijgt de Nobelprijs voor de literatuur. Het is voor het eerst in 37 jaar dat een Zweedse auteur de prijs ontvangt.

7 In het door particulieren gevulde steunfonds voor de slachtoffers van Pukkelpop in Hasselt zit naar verluidt 50 mille. Het bedrag wordt later onder de slachtoffers verdeeld.

8 Choreograaf Joerie Dubbe krijgt de Prijs Nederlandse Dansdagen 2011. De prijs, 12 mille, betaald  door de gemeente Maastricht is voor jonge makers die (nog) geen structurele subsidie krijgen.

9 Hij is pas drie dagen dood maar er wordt al druk onderhandeld over de verfilming van de niet geautoriseerde biografie van Apple-voorman Steve Jobs. Sony biedt drie miljoen dollar.

10 De Italiaanse auteur Roberto Saviano krijgt de internationale PEN/Pinter prijs voor moedige schrijvers voor zijn boek Gomorrah over de maffia. Saviano wordt al vijf jaar 24 uur per dag bewaakt.

11 De veiling van kunstwerken ten bate van Museum aan het Vrijthof verloopt teleurstellend. Huub Dolmans, honorair consul van Spanje, neemt zijn schilderij van Charles Eyck weer onverkocht mee naar huis.

12 Dichter en columnist Nico Dijkshoorn schrijft het Boekenweekessay 2012. Dat maakt hij zelf bekend in het programma De wereld draait door waar hij huisdichter is.

13 Het kabinet bezuinigt verder: weg met de subsidie van twintig miljoen voor het Tropenmuseum in Amsterdam. Het instituut wordt voor de helft gesubsidieerd met ontwikkelingsgeld.

14 De Eindhovense politiek vindt het Van Abbe Museum te elitair. Directeur Charles Esche in NRC: “Als politici zeggenschap willen over de inhoud van tentoonstellingen, hebben we een probleem.”

15 De musical Toon, over het leven van Toon Hermans, is genomineerd voor de Vlaamse Musicalprijzen. De voorstellingen zijn afgelast omdat hoofdrolspeler Alex Klaasen oververmoeid is.

16 Schilder Sidi El Karchi (Sittard, 1975) krijgt de eerste Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan de prijs is een bedrag van tien mille verbonden en een kunstwerk.

17 Archeologen vinden bij Sint Geertuid een vuurstenen kern en afslagen waarmee Neanderthalers gereedschap maakten. De vondst is vermoedelijk tussen de 70.000 en 100.000 jaar oud.

18 De Man Booker Prize gaat naar de Britse schrijver Julian Barnes (1946) voor zijn boek Als het voorbij is. Esther Verhoef wint de NS Publieksprijs met haar thriller Déjà Vu.

19 Het nieuwe fonds voor culturele en maatschappelijke projecten Ammodo keert dit jaar voor het eerst subsidie uit. Er is vijftien miljoen te verdelen onder meer onder het Nationale Ballet, Muziekgezelschap Combattimento en de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

20 De Amerikaanse rockfotograaf Barry Feinstein (80) overlijdt. Hij maakte beroemde albumcovers als Pearl van Janis Joplin en The times they are a-changing van Bob Dylan.

21 Na een fikse politieke rel trekt de provincie 2,1 miljoen euro uit, plus een lening van negen ton, voor het Bonnefantenmuseum voor de verwerving van de kunstcollectie van Jo en Marlies Eijck in kasteel Wijlre.

22 Ophef als komiek André van Duin in Vrij Nederland beweert dat ze in Sittard, in tegenstelling tot in Heerlen, niet kunnen lachen. Van Duin kan het weten: hij trad er in 1988 voor het laatst op.

23 De gemeente Venlo en de familie Tajiri praten weer over een Tajiri-museum. Kunstliefhebber Mart Peters start met veel succes een handtekeningenactie onder de bevolking.

24 De bende van Oss bereikt de status Gouden Film. De misdaadfilm trok tot nu toe meer dan honderdduizend bezoekers.

25 Onder het motto ‘Nederland leest’ krijgen alle leden van de Nederlandse bibliotheken het boek Het leven is vurrukkulluk (uit 1979) van Remco Campert cadeau.

26 Nederland telt nog 243 discotheken. In de afgelopen tien jaar sloten 150 danspaleizen, de  laatste  twee jaar gingen er zestig dicht. Indrinken, sociale media en rookverbod zouden er debet aan zijn.

27  Sinds de val van kolonel Kaddafi en de intrede van persvrijheid zijn er in Libië tweehonderd onafhankelijke krantentitels bij gekomen.

28 Het Guggenheim Museum in New York gaat muurverf verkopen die gebaseerd is op de kleur van schilderijen in het museum. Het hoopt zo extra inkomsten binnen te halen.

29 De kinderen van Harry Mulisch onthullen een naar Hem vernoemde leestafel in café Americain in Amsterdam. De familie krijgt ook het eerste exemplaar van  de onvoltooide roman De tijd zelf.

30 De Chinese kunstenaar Ai Weiwei wordt door het Britse blad ArtReview uitgeroepen tot invloedrijkste persoon in de internationale kunstwereld.