1. ”Formatie zonder Limburgers, wat een opluchting”, verzucht NRC-commentator Tom-Jan Meeuws in een analyse van de kabinetsformatie. Wij verzuchten met hem mee.

2. Columnist S. Montag memoreert de reagluurders op internet over het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam(“Die badkuip? Dat kan mijn tante ook verzinnen”, en “Moderne kunst? Allemaal knip- en plakwerk van de kleuterschool”): “Altijd zullen er mensen zijn die gaan schuimbekken als ze iets zien dat ze niet begrijpen.”

3. Cultuuronderwijs gaat verdwijnen op havo en vwo, luidt een wetsvoorstel waarmee demissionair minister Van Bijsterveldt het onderwijs op de valreep nog een poot uitdraait. Scholen mogen cultuur voortaan aanbieden “naar eigen inzicht en zonder middelen.”

4. Barack Obama laat zich tijdens het eerste tv-debat door Mitt Romney afdrogen. Yes he can!

5. Politbureau van GroenLinks schuift fractieleider Jolande Sap aan de kant. Ex-GL-kamerlid Ineke van Gent suggereert een fusie met de PvdA.

6. Politbureau van GroenLinks schuift zichzelf aan de kant.

7. Wie van mening was dat literatuur er niet meer toe doet: de driedelige bestseller Vijftig tinten grijs van E.L. James (veertig miljoen exemplaren verkocht, waarvan 900.000 in Nederland) zou in de VS een geboortegolfje hebben teweeggebracht. In Nederland zijn de seksspeeltjes niet aan te slepen.

8. GroenLinks-icoon Andree van Es schuift zich zelf aan de kant als onderzoekster van de miserie in de partij. Ze zou niet onafhankelijk zijn. Van Es vindt dat ze door die kritiek niet kan functioneren.

9. Lance A., de ex-wielrenner die zich na zijn carrière ontwikkelde tot Superman voor zieke kinderen, blijkt na een ontluisterend dopingrapport een meelijwekkende verliezer. De enige die nog in hem gelooft, is zijn eigen maniakale ik.

10. Na de E.L. James-hausse stroomt damespornografie door de hallen van de Frankfurter Buchmesse, als strohalm voor de wanhopige boekhandelaren (- 10 procent omzet in 2011).

Vijftig tinten grijs biedt een glimp van perspectief omdat het boek een markt van niet-lezers heeft aangeboord. En die is groter dan de markt van lezers.

11. “Het is dicht bij het einde van de wielersport”, orakelt Mart Smeets in DWDD. De gepensioneerde sportbaron zit er ook nu weer helemaal naast.

12. Het schijnt dat de gereclasseerde ex-crimineel Willem Holleeder vanavond op tv is.

13. Het schijnt dat de gereclasseerde ex-crimineel Willem Holleeder gisteravond op tv was.

14. Cees Nooteboom wint weer niet de Nobelprijs voor de literatuur. Zelf rekende hij zich tot de top-drie van favorieten. Wij niet.

15. Keetje Mans uit Maastricht krijgt uit handen van koningin Beatrix als een van de vier jonge kunstenaars de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, een aanmoedigingsprijs met 6500 euro zakgeld.

16. “De Prinsen van Oranje hebben bij ons niet de geest van onafhankelijkheid in stand gehouden, die ons vroeger Hollander maakte.” Geen quote uit een NRC-commentaar, maar een zinsnede uit een tot nu toe onbekende brief van Belle van Zuylen (1740-1805) uit  1797.

17. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zoekt via voordekunst.nl investeerders voor het verfilmen van poëzie. “Alle vooroordelen over poëzie verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra men een gedicht hóórt in plaats van zelf leest”, aldus Nasr.

18. Ed van Thijn vindt het schokkend dat premier Rutte, “note bene historicus”, geen weet heeft van de betekenis van de Hollandsche Schouwburg. Dat is zeker schokkend, en toch zijn we in het geval van Rutte niet verrast.

19. Newsweek stopt met de papieren versie. Het Amerikaanse opinieblad verloor de afgelopen tien jaar de helft van zijn lezers, de oplage daalde van 3,1 naar 1,5 miljoen. Geruchten dat de Britse kranten The Guardian en The Observer ook stoppen met print worden ontkend.

20. Consequent zijn ze wel, bij de Rabobank: vermoorde onschuld tijdens de bankencrisis, vermoorde onschuld tijdens dopingcrisis.

21. Pussy Riot is op 57 de hoogste nieuwkomer op de Art Review top-100 van machtigste mensen in de kunstwereld. Vanuit hun spiegelpaleis in Siberië laten de goedgemutste dames weten verguld te zijn met de erkenning.

22. “Nooit eerder zijn zo veel mensen in Nederland zo hoog opgeleid. Het is een grote teleurstelling dat ze daar zo weinig mee doen. Ze begonnen weetgierig en ze eindigden verveeld. Ze zijn wel opgeleid, maar niet gevormd.” Dixit socioloog Abram de Swaan bij het 175 jarige bestaan van De Gids.

23. Lezers die De Gids niet kennen, maken deel uit van bedoelde groep. Ze mogen het vorige item overslaan.

24. Terugtredend staatssecretaris  (‘heerlijk, helder, Henk’)  Bleker:” De rituele slacht was mijn mooiste dossier.” Die Henk toch.

25. We feliciteren trance koning Armin van Buuren die de nummer-1 positie als beste dj van de wereld heeft heroverd.

26. Derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas ligt, volgens de media “onverwacht”, in de winkel. Reves weduwnaar Matroos Vosch, alias Joop Schafthuizen, reageert naar verwachting: hij is boos.

27. S. Montag: welk schilderij zou u stelen als u een kunstdief was?

28. Als pr-stunt is de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam ongeëvenaard. Wie in het buitenland kende tot vorige week de Kunsthal?

29. HEMA de musical – als hard core vegetariërs gaan we er alleen naar toe als er in de pauze rookworst met mosterd wordt geserveerd.

30. Acteur Johnny Depp begint een uitgeverij (Infinitum Nihil: niets is voor altijd) die boeken publiceert waar andere uitgevers zich niet aan wagen. Eerste project: The Unrevealed Tales of Bob Dylan. Gelukkig hebben we de cd’s nog.

31. Schrijfster Zadie Smith in een interview: “Niks zo saai om te lezen dan een interview met een schrijver.”