Internet

1. “Als we niet oppassen, wordt internet het gereedschap waarmee niet alleen communicatie, maar ook keuzes, gedachtes en gedragspatronen van mensen worden opgeslagen door degenen die macht over ons uitoefenen. Wat gaat deze enorme, levens veranderende uitvinding echt beteken voor de mensheid? Bevrijding of vrijheid?” Dixit Glenn Greenwald, woordvoerder van NSA-klokkenluider Edwars Snowden.

Camiel

2. Sportkoepel IOC, die in het eigen handvest discriminatie verbiedt, geeft zijn zegen aan de Winterspelen in Sotsji in Rusland, waar homoseksualiteit wettelijk strafbaar is. Het Nederlandse COC is boos en wil dat IOC-lid Camiel Eurlings een vuist maakt. Camiel Eurlings die een vuist maakt tegen bestuurlijk handjeklap? Onder welke steen hebben die COC’ers de afgelopen jaren gezeten?

Pensioengate

4. “50Plus staat voor een eerlijk pensioen”, zei Henk Krol als reactie op een nu al historisch stuk van Yvonne Hofs in De Volkskrant van 21 september waarin ze gehakt maakte van het gedachtegoed van 50Plus. Vandaag stapt Krol op als Tweede Kamerlid nadat is gebleken dat hij in zijn bedrijf jarenlang de pensioenpremies van zijn werknemers in eigen zak stak.

Als in Bagdad

5. Saskia Pieters (UU) luidt noodklok voor de bibliotheek van het Tropenmuseum dat het kabinet wenst te sluiten. Als u dit leest, worden van de een miljoen boeken en documenten, grotendeels over het koloniaal verleden van Nederland, er 700.000 vernietigd. Is dit Bagdad? Timboektoe? Of Amsterdam. Pieters: “Hoe groot de stompzinnige kortzichtigheid moet zijn van een regering die dát in gang zet, laat zich moeilijk bevatten.”

Hitsig

6. “Mijn boek is een pleidooi voor slow politics. En slow politics zou gebaat zijn bij slow journalism.” David Van Reybrouck in De Standaard over de aanklacht tegen de hitsigheid van de journalistiek in zijn boek Tegen verkiezingen.

Tweet-tweet

7. Twitter gaat naar de beurs. Het bedrijf, met een jaaromzet van 557 miljoen dollar, maakte net als Facebook nog nooit winst. De geschatte beurswaarde is 12,8 miljard dollar. Dat gaat dus helemaal goedkomen.

W.A.-Tunnel

8. Twee weken geleden alweer en in Maastricht ligt nog amper iemand wakker van het burgemeesterlijke decreet van Onno Hoes om de nieuwe A2-tunnel te vernoemen naar ’s lands koning. Het flinterdunne verzet is door De Limburger-columnist Ad van Iterson, die overdag de kost verdient als socioloog, weggezet als traditioneel Maastricht ressentiment jegens de Randstad.

Tsaar Wladi

9. Het succesvolle Ruslandjaar wordt afgesloten met een wereldwijd uitgezonden eenakter waarin tsaar Wladimir I briesend excuses eist van Nederland vanwege het arresteren van een diplomaat met loszittende handjes. Minister Frans van Heerlen biedt daarop nederig onze excuses aan. Koning Willem-Alexander – die van de tunnel – belooft in februari in Sotsji alles goed te maken met een happy hour in het Heineken House. Ook Russische homo’s zijn welkom.

Badr-tour

10. Een Amsterdams excursiebureau biedt een stadstour langs de plekken aan waar kick-bokser Badr Hari zijn zelfbeheersing verloor. Na afloop is een gezellige workshop kick-boksen. Vooral vrijgezellenfeestjes tonen interesse.

Onno

14. Uit het groeiend aantal stickers met de tekst ‘Onno gaank noa Hoes’ op Maastrichtse lantaarnpalen maken we op dat de stad steeds minder op heeft met de Brabantse burgemeester. Intussen vragen wij ons af hoe het toch met Onno’s verdwenen laptop is afgelopen.

Alex Agnew

16. De headbangers zullen tevreden zijn, wij dompelen ons onder in rouw bij het nieuws dat Alex Agnew stopt als stand up comedian. De Britse Vlaming wordt voltijds zanger bij zijn metalband Diablo Blvd. Werd hij ondergewaardeerd? “In het buitenland schuiven comedians vaak mee aan tafel omdat ze een feilloze bullshitdetector hebben. In België zijn we de aap op de fiets.”

Zwarte Piet 1

17. Jaarlijks ritueel in Nederland: het debat over de discriminatie van Zwarte Piet. Premier Rutte weert zich als de duivel in een wijwatervat: “Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.” Jawel, beste Mark, afschminken. Zwarte Piet is namelijk niet echt zwart.

Zwarte Piet 2

18. SGP-kamerlid Egbert Dijkgraaf had alvast een Sinterklaasrijmpje klaar: ‘Negerzoen / Zwarte Piet / laten we niet / moeilijk doen.’

Zwarte Piet 3

21. “Als je bekijkt hoeveel leraren-treiterende, comazuipende, fucking dit en dat-whatsappende, koptelefoon dragende en shoarma boerende nietsnutjes nu opgroeien, zou ik juist een grote voorstander zijn van de opwaardering van de ouderwetse Zwarte Piet. Een modern elitekorps Pietermannen lijkt me wel wat. Die kunnen in november al in jeeps door de straten rijden om te kijken welk etterbakje moet worden gewaterboard. Met ranja natuurlijk”, aldus columnist Johan van de Beek in De Limburger, een kindervriend naar ons hart.

Zwarte Piet 4

21. Gek is dat. Toen wij tot de jaren des verstands kwamen, leerden we dat Sint & Piet een toneelstukje was. Amateurtoneel weliswaar, en ook nog van de slechtste soort, maar toneel. Dat betekent dus dat het niet echt is. Get a life!

Bibliobus 2.0

26. De gepensioneerde onderwijzer Antonio La Cava heeft een nieuwe innovatie bedacht voor de ‘ape’, het driewielige handelsmerk van Italië. Hij gebruik het voertuig, met pannendak en schoorsteen, als bibliomotocarro. Met deze bibliobus 2.0 brengt hij in de zuidelijke provincie Basilicata boeken naar kinderen die hem naar verluidt met veel enthousiasme begroeten.