1. De kunstsector moet 200 miljoen bezuinigen. Het ‘ lage’ btw-tarief van zes procent voor onder andere kunstaankopen en toegangskaartjes wordt opgetrokken tot negentien procent
2. Regisseur Mike van Diem (Sittard, 1959), bekend van de Oscar-winnende film Karakter, bereidt een film voor over het Duitse bombardement op Rotterdam in1940. De film moet over twee of drie jaar in première gaan.
3. Niemand biedt op het startbod van 200.000 euro voor het manuscript van de bestseller Ik Jan Cremer (1964) tijdens een veiling in Amsterdam.
4. Krisztina de Châtel krijgt de Gouden Zwaan oeuvreprijs tijdens het gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. “Als ik een stuk afheb, ben ik als een uitgeperste citroen. Het is echt afschuwelijk”, zegt ze in Dagblad De Limburger.
5. In Los Angeles gaan twee tentoonstellingen van start over John Lennon die nu 70 jaar zou zijn. Er rijdt een enorme bus door de stad die jongeren er op moet wijzen dat er niet veel nodig is om een idee om te zetten in muziek.
6. De musical Petticoat met de Venlose Chantal Janzen gaat in première. “Chantal Janzen doet alles goed wat er maar te doen valt. Inclusief het Groningse accent”, schrijft de Volkskrant.
7. Acteur Sven Bijma heeft de landelijke talentenjacht Op zoek naar Geert Wilders gewonnen. Hij mag de rol van de politicus in Geert de Musical spelen, die overal draait behalve in Limburg.
8. Kroniek van een aangekondigde burn out, kopt De Volkskrant over een veelgeprezen documentaire over de ingestorte en alweer opkrabbelende violiste Janine Jansen
9. De Limburgse genomineerden Sidi el Karchi en Keetje Mans vallen buiten de prijzen bij de uitreiking van de Koninklijke prijs voor Vrije Schilderkunst. De winnaars zijn Carl Johan Högberg, Jenny Lindblom, Kim van Moran en Fisher Norren.
10. In de bestsellerlijst kwam de nieuwe cd van De Dijk met soullegende Solomon Burke met stip op twee binnen. Tijdens zijn aankomst op Schiphol, voor een concert met De Dijk in Paradiso, overlijdt Burke (70).
11. De Australische sopraan Joan Sutherland, oftwel La Stupenda (de overweldigende) overlijdt op 83-jarige leeftijd. In 1960 werd ze in één avond een wereldster toen zij na de waanzinscène uit Donizetti’s Lucia di Lammermoor werd onthaald op een minutenlang durend applaus.
12. Uitgeverij De Geus verwerft de rechten van het boek van de Chinese Liu Xiabo, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. The Monologues of a Doomsday’s Survivor verschijnt in 2011 op de Nederlandse markt.
13. Smakeloos noemt het bisdom Roermond de tentoongestelde jongensonderbroekjes in de tentoonstelling Limburg House of Wonders te Maastricht. Ze zouden behoren tot de collectie van het bisdom, zo knipoogt de bijsluiter.
14. Met behulp van sponsors en een geheime financier verwerft het Letterkundig Museum in Den Haag het eerder deze maand vergeefs ter veiling aangeboden manuscript van Ik Jan Cremer. “Voor minder dan twee ton”, zo luidt de toelichting.
15. Joop van den Ende Theaterproducties luidt de noodklok: ook Henk en Ingrid gaan straks dertien procent meer betalen voor een kaartje Marco Borsato of Frans Bauer.
16. Stones-gitarist Keith Richards weet hoe je een boek verkoopt. Tegenover News of the World laat hij zich ‘ontvallen’ hoe hij in zijn autobiografie onthult dat hij na diens dood de as van zijn vader heeft opgesnoven.
17. Limburgers hebben weinig vertrouwen in medemens en politiek, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Contact met vrienden en verenigingsleven scoren juist hoger dan elders.
18. Regisseur Johan Nijenhuis mag in RTL Boulevard en DWDD zijn collega Dick Maas een dienst bewijzen door zijn beklag te doen over de ‘enge’ posters van diens Sinterklaasfilm. Kinderen vinden de poster desgevraagd helmaal niet eng.
19. Bookerprizewinnaar Howard Jacobson breekt in The Guardian een lans voor humor in de literatuur: “Er is een angst voor komedie in de literatuur die niemand die deze vorm liefheeft met genoegen aanziet – wanneer zag u voor het laatst het woord grappig op de omslag van een serieuze roman?”
20. Het is volgens de Volkskrant een compleet raadsel waarom 2010 is uitgeroepen tot Rietveldjaar, geen enkel jaartal in ‘s mans leven biedt enig aanknopingspunt. Toch is de eraan gewijde expositie in het Centraal Museum in Utrecht zeer de moeite waard.
21. In Rotterdam stort een vloer van een woontoren-in-aanbouw van architect Wiel Arets in. Een ongeluk met een steiger, geen constructiefout, bezweert de Maastrichtse architect.
22. Kranten publiceren opgewarmd citaten van de nieuwe staatssecretaris voor cultuur Halbe Zijlstra. Hoogtepunt: Het ontspannen omgaan met twee paspoorten is “een theoretische exercitie van wereldvreemde rode rakkers”.
23. Nadat Heerlen eerder het breakdance event IBE wegkaapte uit Rotterdam, wil de stad nu ook het Hindoestaanse Film Festival uit Den Haag verleiden naar het zuiden te verkassen.
24. Het regiedebuut van Angelina Jolie loopt averij op in Bosnië. De autoriteiten eisen dat het plot wordt aangepast. In de film wordt een Bosnische vrouw in de oorlog verliefd op haar Servische verkrachter.
25. Michael Jackson is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de bestverdienende dode artiest. Met een jaaromzet van 193 miljoen euro verslaat hij vanuit zijn graf even dode beroemdheden als Elvis Presley (43 miljoen euro) en John Lennon (12 miljoen euro).
26. Veel geruchten over de aanstelling van een zakelijke leider maar nog altijd geen nieuws over het lot van Guido Wevers als artistiek leider van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018.
27. Dichter, vertaler en essayist Menno Wigman krijgt uit handen van Breyten Breytenbach de Hans Berghuisstok voor poëzie tijdens de Maastricht International Poetry Nights. Twee jaar geleden was de prijs voor Breytenbach. 28. Journalist en documentairemaker Ad van Liempt krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij gaat zich daar bezighouden met verhalen over de stad onder de titel: De Biografie van Amsterdam.
29. Schrijver Oscar van den Boogaard is benoemd tot artistiek directeur van het Hoge Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. Op 8 november kan hij ook nog de Ako Literatuurprijs in de wacht slepen met zijn roman Meer dan een minnaar.
30. Voor de theatervoorstelling De ins en outs van het gat in je hoofd van Het Huis van Bourgondië en Generale Oost is theatermaakster Emke Idema op zoek naar mensen met scheve of rechte tanden, met of zonder gezichtsbeharing van rond de 30 en rond de 70 jaar. Wie o wie?
31. Lezers van het toonaangevende Britse tijdschrift DJ hebben Armin van Buuren opnieuw verkozen tot de beste dj ter wereld. Het is de vierde keer op rij dat de Nederlander de titel op zijn naam schrijft. Tweede is de Fransman David Guetta, op drie staat Tiësto.

Omslag Ik Jan Cremer uit 1964.

Chantal Janzen in Petticoat.