1. De verkiezingscampagne is in volle gang – maar waar is Maxime Verhagen?

2. Een broos stukje papyrus uit de vierde eeuw na Christus suggereert dat Jezus getrouwd was. Er gaan wereldwijd geen woedende christenen de straat op, noch wordt de marteldood geëist van Harvard-onderzoekster Karen King, de ontdekker van deze blasfemie.

3. Nederland stijgt voor het derde jaar op rij, nu naar de vijfde plaats, op de internationale index van het World Economic Forum met de 144 meest concurrerende economieën ter wereld. Nederland scoort hoog op infrastructuur, investeringsklimaat en innovatief vermogen.

4. De kunstenaars Guido van der Werve, Folkert de Jong, Mark Manders en Nathaniel Mellors proberen een vakjury te overtuigen dat zij de beste keus zijn om Nederland volgend jaar te vertegenwoordigen tijdens de Biënnale van Venetië.

5. Verstandige jury: het wordt Mark Manders. Zijn reactie: “Kunst is geen wedstrijd, maar wij kunstenaars zijn wel onderdeel van de samenleving en het gaat hier om belastinggeld. Dan is het meer dan normaal dat je moet meedingen.” Verstandige kunstenaar.

6. The godfather-cyclus wordt door NRC-lezers als beste film aller tijden gekozen. Pulp Fiction staat tweede, Apocalypse Now derde. Op de lijst staat niet een Nederlandse film.

7. Raymond Knops uit Horst, groot denker uit de CDA-fractie, vindt de linkse partijen gevaarlijker voor onze defensie dan El Qaida. Weer twee zetels minder.

8. Namens België gaat komend jaar Berlinde de Bruyckere naar de Biënnale van Venetië. Alweer een goede keuze.

9. Volgens de peilingen weet veertig procent van de kiezers pas op de laatste dag waar hun stem naar toe gaat. Een beter argument om te stoppen met die malle peilingen is amper denkbaar.

10. Raymond Knops begrijpt de ophef niet na zijn El Qaeda sound bite. Geeft niet, Raymond, we begrijpen ’t best hoor, dat jij het niet begrijpt.

11. Intussen is Syrië uit de Nederlandse kranten verdwenen.

12. Infiltranten probeerden wekenlang de peilingen van Maurice de Hond te beïnvloeden – zegt Maurice de Hond. Op de ZL- redactie gelooft 0,2 procent hem op zijn woord, 11 procent denkt dat ie liegt, en de rest interesseert het geen biet.

13. Zelden zaten de peilers en andere deskundologen er zo naast als dit jaar. We twijfelen er niet aan dat ze bij de volgende verkiezingen weer van de partij zijn.

14. Moeten we Maxime Verhagen niet als vermist opgeven?

15. “We kunnen onze kiezers recht in de ogen kijken en ik heb enorm veel zin om de boel weer flink op stelten te zetten”, is de reactie van PVV-bloem Fleur Agema op de verkiezingsuitslag.

16. Kunstenaar Ger van Elk In NRC Handelsblad: “Hedendaagse kunst vind ik vaak nogal academisch. En tegelijkertijd weten ze zo weinig over de geschiedenis. Ze weten er echt niets van! “

17. Syrië keer terug in de kranten, voorlopig op pagina drie.

18. Van de nieuwe Apple iPhone V, een lauwe verbetering van zijn voorganger, zullen er in het vierde kwartaal acht miljoen worden verkocht. Het bruto binnenlands product in de VS zal er met 3,2 miljard dollar, oftewel 0,33 procent, door stijgen.

19. Acteur Jeroen Willems in de Volkskrant over commercials: “Voor een bank moest ik zeggen: wij zijn er voor u. Het ging niet, wat ik ook probeerde. Ik geloofde gewoon niet dat die bank er voor ons was.”

20. Heeft misschien iemand het nummer van Maxime Verhagen?

21. Nu de onderhandelingen met Fortuna Sittard over overname van de zieltogende club goed verlopen, laat staatsbedrijf Al Faisal Holding weten ook interesse te hebben in de aandelen van Zuiderlucht. De redactie is verdeeld.

22. Ook het CDA is intern verdeeld, in dit geval of de partij beschikbaar is voor een coalitie. Het partijbestuur ontkent de verdeeldheid. “Er leven alleen verschillende opvattingen.”

23. De politieke partij NXD blijkt op 12 september 62 stemmen te hebben gehaald. Jammer, we hadden er goede hoop op.

24. De stem van Bor de Wolf, legendarische jammeraar in de Fabeltjeskrant, is niet meer. Acteur Ger Smit, hij deed ook de stemmen van Ed de Bever, Lowieke de Vos en Zoef de Haas (onze favoriet), overlijdt op 79-jarige leeftijd.

25. Na een half jaar mannelijke hormonen te hebben genomen, gaat schrijfster/columniste Marjolien Februari voortaan door het leven als Maxim Februari.

26. Schrijver Philip Roth probeert een Wikipedia-lemma over zijn boek The Human Stain aan te passen. Wikipedia weigert. Wanneer Roth een open brief in The New Yorker schrijft, breidt Wikipedia de tekst uit, maar de foute zinsnede blijft erin.

27. Oud-directeur George Möller van de Amsterdamse effectenbeurs doet in zijn boek Waardenloos een aanval op de homo economicus. “Ik ben zelf ook een ingenieur geweest die volstrekt blind heeft gevaren op formules. “

28. Het Vrijthofconcert van André Rieu wordt vertoond in vijftig bioscopen in Australië en

Nieuw-Zeeland.

29. Het Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik stoort zich aan de spatie in het nieuwe logo van het Rijks Museum. Ons zal het w o r s t wezen.

30. Nog op de verjaardagskalender gekeken vandaag?