Nick

2. De bij het inmiddels opgeheven Huis van Bourgondië in Maastricht opgeleide performancekunstenaar Nick Steur (1982) krijgt in Edinburgh de debutantenrijs The Scotsman Fringe First Award. Steur laat in een zenuwslopende show grillige stukken rots op elkaar balanceren, volgens een Schotse criticus de meeste bizarre show van het Fringe Festival.

Vinyl

3. Voor het eerst in twaalf jaar maakt de muziekindustrie weer winst. Een van de moneymakers is de goede oude vinylplaat, inmiddels weer goed voor tien procent van de platenomzet. De best verkochte vinylplaat in Nederland in 2012 was Wrecking Ball van Bruce Springsteen.

Bloot

4. Het brein achter de feministische actie groep Femen is een man. Viktor Svjatski zegt in de documentaire Ukraïne is not a Brothel dat hij Femen, waarvan de leden meestal met ontblote borsten opereren, is begonnen om mooie meisjes te ontmoeten. Paradoxaal? Welnee. “Marx was een bourgeois én leider van de arbeidersbeweging.”

‘Minskiep’

6. Met het concept van ‘minskiep’, Fries voor gemeenschapszin, wordt Leeuwarden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Logisch, nu we erover nadenken. In het Brabants noch het Maastrichts bestaat er een woord voor ‘minskiep’.

Tokyo

7. Tokyo krijgt de Olympische Spelen 2020 toegewezen. Zou er een Japans woord voor ‘minskiep’ zijn? Camiel Eurlings, op democratische wijze door Willem-Alexander aangewezen als zijn opvolger bij het IOC, weet het vast.

Ballen

10. De wetenschap bewijst ons andermaal een grote dienst. De omvang van zijn ballen bepaalt of een man goed voor zijn kinderen zorgt, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Emory (Atlanta). Hoe groter de ballen, hoe minder de kinderzorg. Testosteronrijke mannen zijn namelijk vooral bezig met het jagen op en verzamelen van mooie vrouwtjes.

Bijstand

11. De helft van de zzp’ers in de creatieve sector (fotografen, kunstenaars, ontwerpers, acteurs) belandt in de bijstand als het kabinet de zelfstandigenaftrek afschaft, aldus een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar Arjen van den Born. Ook de startersaftrek gaat verdwijnen. Eerder bleek al uit CBS-onderzoek dat zelfstandigen van alle werkenden het meest aan koopkracht hebben ingeleverd.

Paus 1

12. Als oud-gebruiker zijn we opgetogen over de hagelwitte, ruim dertig jaar oude R4 die paus Franciscus zich heeft aangemeten. De pr-campagne eromheen zij hem vergeven, het voertuig, met meer dan 300.000 kilometer op de teller, ziet er nog puntgaaf uit.

Tinkebell

13. Kunstenares Tinkebell, die ooit een handtas maakte van haar door haarzelf gedode kat, laat zich steriliseren vanwege het dreigende tekort aan fosfaten, en daarmee aan voedsel, in de wereld. De film die ze van de operatie maakte, heet Save the Children. Het geschetste doemscenario wordt ook in de film zelf betwist.

Communistisch

14. China telt 315 miljardairs, tegen nul in 2003. De vaart zit er inmiddels goed in. Afgelopen jaar kwamen er weer 64 miljardairs bij in het communistische arbeidersparadijs. De duizend rijkste Chinezen zagen hun inkomsten in 2012 met 21 procent groeien.

Leopold II

16. Martin Scorcese en Harry Belafonte willen een tv-serie maken over koning Leopold II. Vooral zijn koloniale strapatsen in Congo hebben hun warme aandacht. Voordat Congo in 1904 een Belgische kolonie werd, was het privébezit van Leopold. Hij hield er met ongemeen harde hand huis, maar zette er nooit een voet aan wal. Van de inkomsten financierde hij openbare werken in Brussel en Oostende.

En nu ’n Moretti!

18. Bergingsleider Nick Sloane drinkt een Moretti nadat de eerste fase van de berging van de begin vorig jaar gekapseisde Costa Concordia is geslaagd. We vermoeden dat de kapitein hetzelfde deed toen hij het schip in januari 2012 naar de gallemiezen stuurde.

Preuvenemint

20. We gedenken culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013) die – kom er nog maar eens om in hedendaagse journalistiek – nimmer een blad voor de mond nam. Over het Maastrichtse eetfestijn Preuvenemint zei hij ooit: “Ik ben er één keer geweest en dat was meer dan voldoende. Ik hou niet van braderieën, ik knap erop af. Slechte braderieën zijn erg en goede zijn ook erg.”

foto: VPRO

Paus 2

22. “De Rooms-Katholieke Kerk moet vermijden dat het verbod van het homohuwelijk, voorbehoedmiddelen en abortus haar leer gaat overheersen. Zij moet een meer uitnodigende kerk zijn, waar priesters begripvolle pastores zijn en geen koude, dogmatische bureaucraten”, aldus paus Franciscus in La Civiltà Cattolica in zijn eerste echt interview sinds zijn aantreden.

Vette pech

24. De in 2011 ontslagen oud-directeur Johan Boermann van de Media Groep Limburg krijgt geen ontslagpremie noch wordt zijn salaris (231.000 euro basis plus 183.000 bonus) doorbetaald, zo bepaalt de rechtbank in Sittard. Boermann (58) klaagde bij de rechter dat hij geen baan met het zelfde salaris meer kan vinden. Maar waarom kreeg deze pechvogel jarenlang een bonus? Voor het wegbezuinigen van de helft van het bedrijf?