Beschaving

3. Grote ophef in de Westerse media over de rituele onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff. We moeten onwillekeurig denken aan de 4500 Saksen die Karel de Grote eind 8e eeuw liet onthoofden omdat ze weigerden het christelijke geloof te omarmen. Karel, die 1200 jaar geleden stierf, wordt dit jaar herdacht als een van de grondleggers van onze beschaving.

Kromzwaarden

5. Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing vergelijkt de antwoorden van minister Ivo Opstelten in het ISIS-debat in de Tweede Kamer met de handleiding voor de montage van een garderobekast van Ikea, “zo eentje met complexe dubbele schuifdeuren.” Ze suggereert om Ivo eh… Opstelten in te zetten als geheim wapen tegen het gemaskerde slagersgilde. “Stuur Ivo erheen, laat hem een halve dag tegen de Jihadisten aanpraten. Ze zullen hun kromzwaarden in de woestijnzand werpen en huilend hun baarden afscheren.”

Olieprijs

8. Terwijl president Obama al wekenlang dubt over een militaire aanpak inzake ISIS en Poetin, pleit New York Times-columnist Thomas Friedman voor een economische strategie. Beide agressors zijn afhankelijk van de exploitatie van hooggeprijsde olie en gas om hun gekte te financieren. Die situatie, zegt Friedman, zal veranderen als de VS zijn exportverbod op olie schrapt. De prijs op de wereldmarkt zal dalen, de inkomsten van ISIS en Poetin zullen opdrogen. “Ze kunnen nu eenmaal niet van de ene dag op de andere overschakelen op de productie van I-watches.”

Mooi?

9. Volkskrant-journalist Sander van Walsum plaatst vraagtekens bij de hier te lande stalinistisch-eenstemmig toegejuichte expositie van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Vinden jullie haar schilderwerk echt zo mooi, vraagt Van Walsum aan de jubelende recensenten. Is Dumas wel zo’n goede schilder als wordt beweerd? Oftewel: zijn de recensenten wel zo goed als ze zelf denken. “Over een jaar of twintig jaar zullen we het weten.”

ALS

12. Het duurde even, maar ‘Boer zoekt vrouw’ en ‘Apple Watch’ verdringen de spierziekte ALS als favoriete zoekterm op internet. De Ice Bucket Challenge bracht afgelopen zomer in de VS 85 miljoen euro op, in Nederland een miljoen. Een medicijn vinden zal nog lang duren, verwachten deskundigen. Door geldtekort is er nooit echt serieus onderzoek gedaan naar de oorzaken van de geheimzinnige, fatale ziekte.

U ook

13. En ineens treffen we de nieuwe cd van U2 aan in onze I-phone. Creepy bedrijf geeft creepy cadeau weg van creepy band. Brrrrr. We willen helemaal geen cd van U2. Nee, ook niet als die gratis is.

Zwart

15. Zijn kijk op de verwikkelingen in Oekraïne en Irak waren niet altijd even helder, maar nu is hij er weer. Terwijl duizenden anonieme bootvluchtelingen verdrinken, ISIS onthoofdingen filmt, Ebola oprukt en Oekraïne uit elkaar valt, maak Geert Wilders bekend dat hij een Zwarte Pietenwet gaat indienen. Iedere Piet (voorheen Zwarte Piet) moet komend najaar worden gecontroleerd op zijn (geschminkte) zwartheid. Gelukkig, het gaat weer goed met Gekke Geert.

1Limburg

18. Theo Bovens lanceert als commissaris van de koningin de samensmelting van de websites van De Limburger (krant) en L1 (omroep) en zegt: “Als de provincie door Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad werd aangepakt, konden we nog altijd naar L1 om het verhaal te nuanceren. En andersom. Met de komst van 1Limburg kan dat niet meer. We kunnen nergens anders meer heen.”

3Limburg

19. Provincie Limburg richt drie digitale mediaplatforms op. Volgens gedeputeerde Peter van Dijk hebbende reguliere media een bereik van slecht vijftig procent. Via de nieuwe ‘platforms’ wil de provincie ook de overige vijftig procent bereiken. “Ideaal om onze eenzijdig weergegeven verhalen in de traditionele media te nuanceren”, zien we de tekstschrijver van Theo Bovens alvast noteren. Voor bij de lancering.

Weeffoutje

20. ”Je moet voor dit van onmiskenbaar een weeffoutje in je gewetensfunctie hebben”, laat advocaat Theo Hiddema (Bende van Venlo, Florrie Rost van Tonningen) optekenen in NRC Handelsblad. “Ik ben als advocaat regelmatig zeer onmaatschappelijk bezig.”

WOIII

23. VS bombarderen met geallieerde ISIS-doelen in Syrië: het begin van de Derde Wereldoorlog.